Expeditie la polii caniculei

Expeditie la polii caniculei

Meteorologii spun ca in aceasta vara ar putea fi spulberate recordurile de temperatura inregistrate pe teritoriul Romaniei.

Trei localitati, devenite celebre dupa ce la statiile meteorologice plasate in imediata lor apropiere s-au inregistrat recordurile termice din istoria Romaniei, sunt in pericol sa-si piarda renumele chiar in acest an in care se anunta maxime termice fara precedent.

Meteorologii spun ca in luna iunie a fost doar avertismentul. Statia de la Giurgiu a ratat, pe 26 iunie anul acesta, cu doar o zecime, maxima detinuta inca din 1938 de Oravita: 42 grade Celsius, recordul temperaturii pentru luna iunie. Numai ca statia de la Oravita nu era infiintata la acea vreme, iar acest record este posibil sa fie fals.

Urmeaza insa inca doua luni de foc, iar EVZ a luat pulsul comunitatilor care se mandresc cu actualele recorduri. La Ion Sion (Braila), pe locul statiei meteo care a inregistrat 44,5 grade Celsius e o ferma de vaci. La Strehaia (Mehedinti), unde in septembrie 1946 termometrul arata 43,5 grade Celsius, caldura e azi o gluma agatata de jeepurile cu aer conditionat ale rromilor. La Giurgiu, recordurile sunt asteptate in liniste, dar cu incredere.

GIURGIU

Recordurile, asteptate in liniste

Luna trecuta a lipsit o zecime pana la recordul Romaniei in iunie. Statia meteo Giurgiu e asezata in marginea orasului, marginita de un camp care coboara in Dunare si de un pod pe care spanzura soseaua Sloboziei. In curte, un caine zace pe asfalt. In interiorul casei, nimeni.

Poarta-i incuiata intr-o zi care poate fi sansa statiei sa mai inscrie un record pe harta termica a tarii. „Stati, ca-l chem eu”, anunta un muncitor negru de soare, asudat si cu o sapca fixata-n crestet, strengareste.

Tehnicianul meteo Ionel Donici vine agale, isi trece-o mana prin par si-n umezeala de pe frunte, si ne invita inauntru, „unde nu-i asa de cald”. - Asteptati sa depasiti recordul? - Daca e sa fie la mine pe tura, il transmit, daca pica la colegi, asta e. O sa-l transmita ei. Vara asta sigur trecem de 44 la cum arata acum. Lasati-mi un telefon, va sun eu.

ION SION (BRAILA)

„Se aprindea iarba din senin”

Arsita din ultimele saptamani, oricat de rea, inca nu se compara cu cea mai caniculara zi din istoria Romaniei. Acum 56 de ani, la Ion Sion, judetul Braila, s-au inregistrat 44,5 grade Celsius. La umbra.

Fenomenul a fost inregistrat de o statie meteo ratacita in camp, la Ion Sion, comuna Ramnicelu. Cand termometrul arata un „deprimant” 38 de grade C, aflam ca statia, care functiona in incinta IAS-ului Ramnicelu, a fost dezafectata de mult, incat cei mai multi sateni nici nu-si mai amintesc unde era amplasata.

Stiu cu totii insa ca, datorita acestui fenomen, comuna lor a fost trecuta in cartile de geografie. Dintre „supravietuitorii” acelei zile putini au amintiri bine conturate. Unii spun ca s-a intamplat in iunie, altii ca in iulie, iar cei mai multi au pastrat in memorie „o vara fierbinte”.

„Eu eram o copila, nu prea stiam ce e aia caldura mare. Stateam toata ziua cu gastile la apa, pe Buzau sau pe la Dunare, si ne scaldam. A trecut vara aia asa cum trece la copii. Mi-a povestit mai apoi barbatu-meu, care era mai mare, cum a fost. O zi de foc, din aceea de se aprindea iarba din senin. Si ca toata vara aia fusese asa, aprindere mare... Domnu’ sa ne fereasca... mai ales ca nici anul asta nu e mai bine. Mor, mama, pe caldurile astea”, se plange Saveta, sprijinind un visin.

Femeia isi mai aminteste de faptul ca, in ‘51, toate culturile s-au uscat si nu au avut nici ce strange pentru iarna apriga ce a urmat, ca sa hraneasca animalele.

Pe locul care a ramas in istoria termica a Romaniei se afla azi cea mai mare ferma de vaci din judet. Directorul fermei, Mircea Tomcescu, spune ca, desi nu este din Ramnicelu, simte „un fel de mandrie” atunci cand se gandeste ca polul caldurii istorice a tarii se afla sub unitatea pe care o conduce.

„Nu mai stie nimeni unde anume era statia, dar ne ajunge sa stim ca era pe aici pe undeva. Acum, aici mereu e cald, chiar si acum, iar din cauza caldurii comportamentul vacilor este un pic schimbat. Sunt irascibile, stresate, incercam sa nu le suparam”.

STREHAIA (DOLJ)

„E caligula, a zis si la televizor”

Cunoscut mai degraba pentru celebrele palate cu turnulete ori pentru ca l-a dat lumii pe „omul de afaceri” Leo, orasul mehedintean Strehaia este reperat in cercurile stiintifice drept o localitate-record. Aici s-a inregistrat, pe 8 septembrie 1946, cea mai mare temperatura a acestei luni din istoria tarii: de 43,5 grade Celsius la umbra.

Putini locuitori dintre cei care au prins anul cu cea mai fierbinte temperatura in septembrie isi mai aduc aminte ceva. „Nu stiu, mama, eram mica pe atunci. Da’ la noi cam tot timpul e cald vara. Dar ca in vara asta parca n-a fost niciodata. Am auzit si la televizor ca e „caligula”„, ne spune Florenta Mihai, o femeie trecuta de 60 de ani.

„„Dimineti cu ferestre deschiseee!” O stiti?”

Chiar daca si anul asta caldura i-a lovit pe rromii din Strehaia, diferentele au aparut pe fondul unei bunastari de care au inceput sa se bucure doar de cativa ani. Oamenii au abandonat carutele cu coviltir in favoarea unor luxoase autoturisme, dotate cu cele mai performante sisteme de climatizare care-i fac fericiti.

„La mine nu e problema prea mare cu caldura. In masina si acasa am aer conditionat, asa ca pot sa fie si 50 de grade... Mai nasol cu astia de trebuie sa lucreze la camp”, se lamenteaza Petre Ion, proprietar al unui jeep de marca buna. Nu toti locuitorii localitatii mehedintene, aflate intr-un punct fierbinte al Romaniei, se pot bucura de binefacerile aerului conditionat.

Elevii care isi sustin examenele de Bacalaureat, alaturi de profesorii asistenti, au gasit singura solutie bugetara pentru a racori clasele la cele „doar” 38 de grade Celsius.  „Ce sa facem, tinem ferestrele larg deschise si ne facem evantai din ciorna cu care ne-au lasat in sala”, povesteste unul dintre elevi. Profesorii au facut si-o gluma din fierbinteala orelor de vara.

„Ne-am obisnuit cu caldura, nu ne mai ia de mult timp prin suprindere. In fiecare vara e la fel, de ne-am facut si-o gluma. Cand intram in salile de clasa fredonam melodia „Dimineti cu ferestre deschiseee”. O stiti?”, intreaba Maria Vatuiu, cadru didactic.

Fericiti sunt comerciantii. „Au crescut vanzarile, e adevarat. Cum sa va spui eu... daca pana acum vindeam cin’spe sticle cu bere, de-alea la doua chile, acum vand vreo 30, poate chiar 40... E bine vara, de ce sa nu fie bine?”, se intreaba Mitica Ciupitu, vanzator la chioscul central al orasului.

Pe seara, toata Strehaia devine o Poiana a lui Iocan. La numai 30 de grade Celsius apar ingrijorarea si nostalgia: „Daca mai da caldura mult pe noi, se duce dracului tot. Si porumb, si grau... Era bun Ceausescu ala, macar mai iriga” .MAXIME ISTORICE

Giurgiu, la o zecime de grad de record

Maxima termica absoluta a lunii iunie a fost aproape de a fi detronata. La Giurgiu s-au inregistrat 41,9 grade Celsius, cu o zecime de grad mai putin fata de temperatura maxima inregistrata in luna lui Ciresar: 42 de grade Celsius, la Oravita, in 1938. Meda Georgescu, meteorolog de serviciu la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), spune insa ca au fost recorduri zilnice pe care luna iunie le-a batut.

„Au fost zile in care temperaturile maxime au depasit recordul pe aceeasi zi a lunii din ultimii 30 de ani”, spune Georgescu. De asemenea, meteorologul ANM spune ca, dupa cum au decurs pana acum lucrurile, pot fi asteptate in aceasta vara temperaturi care sa atinga sau sa depaseasca maximele absolute inregistrate pana acum.

„Desi previziunile pe termen lung se fac destul de greu si nu sunt foarte exacte, vara aceasta se anunta foarte calduroasa si sunt asteptate temperaturi foarte ridicate. Dar daca se depasesc recorduri aflam abia dupa ce s-a intamplat”, explica Meda Georgescu.

MASURI ANTICANICULA Pregatim spatii reci

45 de persoane au murit in timpul primului val de canicula din a doua jumatate a lunii iunie. Bilantul ar fi fost probabil mai mic daca s-ar fi luat masuri speciale, astfel ca autoritatile romane au adus in sprijinul medicilor romani o echipa de specialisti francezi. Una dintre primele masuri recomandate de acestia se refera la crearea unor incaperi racite unde sa fie adapostiti cei care sufera de caldura, ce erau dusi, pana acum, la corturile de prim ajutor, unde temperatura este asemanatoare cu cea de afara. 

Ne puteți urmări și pe Google News