EXCLUSIV EVZ. Sorin Oprescu, naşul mafiei spitalelor bucureştene

EXCLUSIV EVZ. Sorin Oprescu, naşul mafiei spitalelor bucureştene

AFACERI DUBIOASE. Un lanţ de sereleuri conectate între ele câştigă, în mod constant, contracte de la spitalele bucureştene aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Miza afacerilor: sute de milioane de euro.

Interesele firmelor abonate la banii spitalelor se intersectează periculos chiar cu afacerile familiei primarului general, Sorin Oprescu, riscând să-l aşeze pe edilul-şef într-un grav conflict de interese.

Majoritatea celor implicaţi în reţeaua de sereleuri este formată din medici deveniţi comercianţi cu echipamente medicale. Reţeaua are la un capăt o firmă off-shore din Cipru, Laramed Limited, continuă apoi cu Gemedica SRL, companie deţinută de Cătălin Aurel Galea, fost asociat, prieten, vecin al lui Sorin Oprescu şi se continuă cu şapte SRL-uri de bloc. Ultima verigă a acestui lanţ este reprezentată de spitalele bucureştene din subordinea Primăriei Capitalei.

Afaceristul Galea a fost unul din sponsorii importanţi ai lui Sorin Oprescu în campania electorală pentru prezidenţialele din 2009. Bani pentru campania doctorului Opres cu a donat şi Miron Panaitache, unul dintre directorii firmei lui Galea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interesele de afaceri dintre Cătălin Galea şi familia Oprescu continuă şi în firma Anais Medical Center, controlată de firma cipriotă. Anais Medical Center operează una dintre cele două clinici Academica Medical ale doctorului Sorin Oprescu. Administratorul afacerii, ai căror parteneri se pierd în paradisul fiscal din Cipru, este firma Medical Prestige SRL, controlată de familia Oprescu şi de Gizella Galea, mama lui Cătălin Galea. (VEZI AICI actul constitutiv al Societăţii Comerciale MEDICAL PRESTIGE S.R.L.)

Firma lui Oprescu

Firma cipriotă, care leagă familia Oprescu de lanţul de sereleuri abonate la banii publici, este reprezentată în România de medicul Iulia Constantinescu, alt sponsor al campaniei lui Oprescu în 2009. Laramed Limited a intrat în afacerea Anais Medical, care operează o clinică a familiei Oprescu, în august 2010.

Administratorul afacerii Anais a devenit chiar societetea Medical Prestige, controlată de familia Oprescu şi de familia Galea. Un contract neobişnuit de administrare dintre Medical Prestige şi Anais Medical Center, semnat de fiul lui Oprescu şi de Iulia Constantinescu, ridică mari suspiciuni privind proprietarii reali ai companiei off-shore. Oficial, firma cipriotă este deţinută de un alt off-shore din Nicosia -Nomiserve Management Limited - şi are doi directori ciprioţi. Contractul de administrare din România arată că firma Medical Prestige munceşte gratis, fără să încaseze vreun leu, pentru afacerea din România a firmei cipriote Laramed Limited. (VEZI AICI ce prevede contractul de administrare)

Într-o primă discuţie, Iulia Constantinescu, care a devenit membru al Colegiului Medicilor din Bucureşti pe semnătura lui Sorin Oprescu, ne-a declarat că nu a auzit de firma off-shore şi că nu are cum să fie reprezentul acestei companii. După câteva zile, ea a revenit asupra declaraţiei iniţiale, recunoscând implicarea în această afacere. Iulia Constantinescu susţine că nu mai reprezintă de mult firma cipriotă, însă actele oficială arată contrariul: în iunie 2011, ea încă semna contractul de administrare cu Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei, iar mandatul ei expiră în 2012.

Cu toate că a reprezentat oficial firma off-shore mai bine de un an, Iulia Constantinescu susţine că nu ştie cine sunt proprietarii reali ai afacerii cipriote.

Mircea Oprescu, Cătălin Galea şi Sorin Oprescu au refuzat să răspundă întrebării dacă sunt proprietarii reali ai firmei cipriote. (VEZI AICI schema conexiunilor). "Toate achiziţiile au fost făcute la propunerea directorilor de spitale. Ele au fost aprobate prin vot de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Decizia a fost una politică, fiind bazată pe propunerile directorilor de spitale, sin gurii în măsură să cu noască şi să evalueze corect necesarul de echipamente medicale din spitalele bucureştene." SORIN OPRESCU, primarul Capitalei Citiţi şi: