Evenimentul Zilei > Social > EXCLUSIV: Ce ÎNSEAMNĂ cu adevărat DECIZIA DEFINITIVĂ primită de Cristian Pomohaci. Fostul preot este, de astăzi, un ”teolog laic”
EXCLUSIV: Ce ÎNSEAMNĂ cu adevărat DECIZIA DEFINITIVĂ primită de Cristian Pomohaci. Fostul preot este, de astăzi, un ”teolog laic”

EXCLUSIV: Ce ÎNSEAMNĂ cu adevărat DECIZIA DEFINITIVĂ primită de Cristian Pomohaci. Fostul preot este, de astăzi, un ”teolog laic”

Mitropolia Ardealului a comunicat decizia - definitivă și irevocabilă - pe care a luat-o în privința lui Cristian Pomohaci, fostul paroh din Moșuni și interpet de muzică populară, implicat într-un imens scandal cu conotații sexuale.

Pentru a îndepărta orice îndoială: Cristian Pomohaci nu mai este ACUM preot, dar nu e caterisit, ci „depus din slujba clericală”. Consistoriul mitropolitan a propus, Sinodul Mitropoliei Ardealului însușindu-și concluzia, ca Pomohaci să fie evaluat anual de Chiriarh, în acest caz Arhiepiscopul Albei Iulia.

Decizia luată la Sibiu joi seară spune: ” Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancţiunea: ”Depunerea (destituirea) din slujba clericală” (pierderea dreptului de a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinuta clericală şi de a se împărtăşi în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, educaţionale sau de a fi cântăreţ, după caz; activitatea şi conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh.

Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoţiei, cu toate exigenţele ei morale, dogmatice şi canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericeşti de drept divin şi a-şi putea soluţiona problemele juridice din instanţele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoţiei, trecându-l în rândul teologilor laici”.

Deși formulările din ”sentința” canonică sunt dure ele lasă loc ca, peste un an sau mai mult, dacă Pomohaci se dovedește nevinovat din punct de vedere penal sau civil, el să poată redeveni preot. Dar până atunci el nu poate fi oprit de activități filantropice sau artistice și nici nu îi pot ”șterge” studiile teologice.

Decizia a fost luată ca urmare a ”apelului” declarat de Pomohaci la hotărârea Sinodului Arhiepiscopiei Alba Iulia, al cărei Consistoriu a propus, în vară, CATERISIREA sa, adică decăderea definitivă din demnitatea de preot ortodox. E important să reamintim această primă decizie, pentru tocmai acest for este chemat de Mitropolie să evalueze anual evoluția lui Pomohaci și astfel devine puțin probabil ca el să-și recapete tocmai de la această Arhiepiscopie statutul de preot.

Mai trebuie spus că decăderea din statutul clerical se face nu numai pentru comiterea de fapte penale ci și pentru ”păcate cu gândul, cu vorba sau cu fapta”.