Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. “De la Procuratură ne-au spus că vom afla adevărul despre moartea lui Tinu abia peste 40 de ani”
Exclusiv. “De la Procuratură ne-au spus că vom afla adevărul despre moartea lui Tinu abia peste 40 de ani”

Exclusiv. “De la Procuratură ne-au spus că vom afla adevărul despre moartea lui Tinu abia peste 40 de ani”

La nouă ani de la sfârşitul tragic al lui Dumitru Tinu, Emilia Iucinu, femeia de care fostul director de la Adevărul s-a simţit cel mai legat, spune că încă nu poate depăşi momentul tragediei.

În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, Andrei Tinu (fost Iucinu) a fost la cimitirul din Breaza unde este îngropat tatal său. Din cauza unor motive de sănătate, mama lui, Emilia Iucinu, a bifat al doilea an consecutiv în care nu a fost la căpătâiul celui căruia i-a dăruit un copil şi toată dragostea sa. A acceptat totuşi să vorbească, în exclusivitate, cu Evenimentul Zilei.
EVZ: Ieri s-au împlinit exact 9 ani de la moartea regretatului jurnalist Dumitru Tinu. Cu ce sentimente aţi trăit această zi?
Emilia Iucinu: Mă simt exact ca în ziua aceea, când am aflat de moartea lui Tinu. Cred şi acum că nu s-a făcut şi poate că nu se va face dreptate niciodată în cazul ciudatului accident în care şi-a pierdut viaţa. Doar în cazul lui Andrei s-a făcut dreptate, dar nu este de ajuns.
Aţi fost la cimitir?
Nu, nici anul acesta, ca şi anul trecut de altfel, probleme de sănătate m-au împiedicat să ajung la Breaza. Dar a fost Andrei.
Ştiu că este un fel de regulă, în ultimii ani, să faceţi revelionul singură, doar cu fiul dumneavoastră. Vă gândiţi că, poate dacă aţi fi fost aici în iarna lui 2003, tragedia nu ar mai fi avut loc.
Aşa este. Anul acesta însă l-am îndemnat pe Andrei să petreacă revelionul la munte, alături de prieteni. Ştiţi prin ce încercare a trecut şi am vrut să îl ştiu înconjurat de viaţă….cât mai multă viaţă. Eu am continuat “tradiţia” şi am rămas singură acasă.
Revenind la cazul Tinu…
Am rămas la aceiaşi părere, aceea că varianta oficială, aceea a accidentului, nu poate fi cea reală. Am făcut până acum tot ce s-a putut. Am obţinut redeschiderea cazului şi deshumarea, dar imediat procurorul a fost schimbat şi a fost “înmormântat” cazul Tinu din nou. A rămas “accident de circulaţie cu victime produs la viteza de 20 de kilometri pe oră”.
Speraţi să se redeschidă iar dosarul şi să se ajungă la alte concluzii?
Eu sper, şi probabil că voi muri cu această speranţă în suflet. Dar ştiu că Andrei nu se va lăsa. În timpul cercetărilor, la Parchet, ni s-a spus să nu ne zbatem fiindcă adevărul despre moartea lui Tinu îl vom afla peste 40 de ani.
Să înţeleg că aveţi “prieteni” la Parchet?
Nu e chiar aşa. De altfel, atunci când am redeschis dosarul, o doamnă de acolo ne-a spus că putem să o facem dacă citim bine printre rânduri. Eu însă sunt sigură că adevărul, mai devreme sau mai târziu va ieşi la iveală chiar dacă încă nu se doreşte aşa ceva.
Deci speraţi şi la altceva în afară de pedeapsa divină?
Sunt sigură că va fi aşa. De altfel, Andrei seamănă teribil cu tatăl său, îi calcă pe urme, şi nu se va lăsa până nu se va dezlega misterul accidentului din 2003, de la Romaneşti.
Ziaristul Dumitru Tinu, la acea oră directorul cotidianului Adevărul, şi-a găsit sfârşitul într-un controversat accident de maşină pe DN1, în timp ce se deplasa spre Predeal, în dimineaţa zilei de 1.01.2003. Apropiaţii contrazic şi acum variant oficială a unei greşeli de conducere a automobilului şi neadaptare la condiţiile de drum.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: