Spania este prima echipă calificată în finala Campionatului European de fotbal din Polonia şi Ucraina. Echipa antrenată de Vicente del Bosque s-a impus aseară în faţa Portugaliei după loviturile de departajare cu scorul de 4-2. După 120 de minute modeste, scorul fusese 0-0.

Loviturile de departajare au marcat Iniesta, Pique, S. Ramos („scăriţă”) şi Fabregas, respectiv Pepe, Nani. Au ratat portughezii Moutinho şi B. Alves (bară), respectiv Xabi Alonso.

„Furia Roja” va juca a treia finală consecutivă şi are şansa istorică de a deveni prima echipă din lume care face tripla istorică: Euro – Mondial – Euro.

Finala de la Kiev este programată duminică, de la ora 21.45.

În ultimul act, ibericii se vor duela cu învingătoarea partidei dintre Italia şi Germania, programată astă-seară.

Primul şut pe poartă al Spaniei, în minutul 68! Mult aşteptatul derby iberic a fost mai degrabă dezamăgitor. Prima parte a fost modestă. Spaniolii au irosit prima mare oportunitate în minutul 9, prin Arbeloa, care a tras puţin peste, dintr-o poziţie excelentă.

Singurele momente când publicul a mai tresărit au fost când Iniesta a şutat puţin peste poarta lusitanilor, în minutul 29, şi când Cristiano Ronaldo a tras puţin alături, peste două minute.

Repriza secundă a fost la fel de plictisitoare. Hugo Almeida a trimis mingea aiurea de două ori, din poziţii bune, făcându-i probabil pe lusitani să-l regrete şi mai tare pe Helder Postiga, atacantul care s-a accidentat grav cu Cehia.

Cristiano Ronaldo a cerşit un penalty după un duel cu Sergio Ramos, colegul său de la Real Madrid. Peste câteva momente, sălbaticul Pepe a uitat că este coleg la campioana Spaniei cu Xabi Alonso şi l-a faultat grosolan din săritură. Xabi Alonso a vrut să se răzbune printr-un şut de la mare distanţă, dar n-a nimerit spaţiul porţii. Xavi Hernandez a expediat primul şut pe poartă al campioanei-mondiale în minutul 68!

Cristiano Ronaldo a avut trei lovituri libere din poziţii care-i conveneau de minune, dar starul lusitan a ratat de fiecare dată: de două ori a tras peste poarta lui Casillas, iar o dată în zid. Publicul l-a întărâtat din nou pe Cristiano cu scandarea „Messi, Messi!”.

Lui Ronaldo nu i-a ieşit nimic nici în minutul 90, la un contraatac în superioritate numerică al portughezilor, şutul atacantului ducându-se în peluză.

Echipa lui Del Bosque a ratat în prelungiri cât o făcuse în tot meciul până atunci. Andres Iniesta a ratat, în minutul 104, un gol care ar fi putut fi cu adevărat de aur. Portarul Rui Patricio a avut o intervenţie excepţională.

Sergio Ramos, Navas şi Pedro le-au dat şi ei fiori portughezilor, dar tabela a rămas nemişcată.

Vicente del Bosque, antrenorul Spaniei, a făcut o mutare- surpriză în primul unsprezece, titularizându-l pe atacantul Alvaro Negredo. Toată lumea se aştepta să-i vadă în centrul liniei de atac fie pe Fernando Torres, fie pe Cesc Fabregas. Vârful de la FC Sevilla nu s-a remarcat şi a fost primul înlocuit.
La penalty-uri, Spania a avut câştig de cauză. Mai întâi, Xabi Alonso a ratat, dar mijlocaşul a fost imitat de Moutinho. Apoi, atât Iniesta cât şi Pepe i-au învins pe Rui Patricio, respectiv Casillas. Pique şi Nani nu au dat nici ei emoţii şi au scuturat plasa, apoi, la seria a 4-a, după ce Sergio Ramos a marcat, Bruno Alves a dat-o la propriu în bară. Fratele lui Geraldo Alves, fostul jucător al Stelei, a ţintit transversala. Apoi, Fabregas a marcat şi a trimis Spania în finală.

Deşi a avut o miză imensă, meciul n-a reuşit să umple stadionul din Doneţk. Pe „Donbass Arena” au fost multe locuri goale aseară.
Spania poate deveni prima echipă din lume care să câştige tripla istorică Euro – Mondial – Euro
Articolul continuă în pagina următoare >>> VEZI comentariul LIVE al partidei PORTUGALIA – SPANIA