Evenimentul Zilei > International > UE şi NATO, misiune dificilă de menţinere a păcii în nordul Kosovo
UE şi NATO, misiune dificilă de menţinere a păcii în nordul Kosovo

UE şi NATO, misiune dificilă de menţinere a păcii în nordul Kosovo

Poliţiştii albanezi din Kosovo se întorc, azi, la punctele de trecere a frontierei cu Serbia, în ciuda avertizărilor venite de la Belgrad în privinţa declanşării unor violenţe, relatează EUObserver.

Francoise Lambert, purtător de cuvânt al EULEX, misiunea de poliţie a UE în Kosovo, a declarat că poliţia europeană şi observatori albanezi kosovari vor prelua de la forţele NATO controlul asupra punctelor de frontieră Jarinje, Brnjak şi Merdar, pentru operaţiunile vamale şi de securitate la graniţă.
"Operaţiunile vamale la punctele de intrare în ţară vor fi conduse de experţi vamali calificaţi ai EULEX, în prezenţa ofiţerilor kosovari", a spus ea.
Conflicte violente acum două luni
Ultima oară când soldaţi kosovari au ajuns în zonă, în iulie, operaţiunea a degenerat într-un conflict armat, între soldaţii NATO şi ceea ce sârbi numesc "grupările de crimă organizată", dar ceea ce mulţi alţii, inclusiv ofiţerii NATO, cred că sunt "grupări paramilitare susţinute de Serbia". Un poliţist kosovar a fost atunci ucis de către un trăgător de elită.
"Dacă premierul kosovar, Hashim Thaci, îşi aduce aici proprii ofiţeri vamali, deşi ştie că nu suntem de acord cu acest lucru, în special în nordul Kosovo, probabil vom avea o nouă criză, a spus un diplomat sârb, Borko Stefanovici.
Azi-noapte, sârbii kosovari au instalat deja baricade, inclusiv din mormane uriaşe de nisip şi pietriş, pe podul simbolic peste râul Iber, din oraşul nordic, Mitroviţa.
Încurajări din partea bisericii
Capul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Irinei, a chemat la un război sfânt contra albanezilor kosovari."Dacă vă aflaţi în situaţia de a vărsa sânge, să ştiţi pentru ce faceţi asta…Nu este în van…este un martiriu sacru, în apărarea pământului sfânt. Rămâneţi şi luptaţi",  spus el, potrivit agenţiei AP.
În ceea ce-l priveşte pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, acesta a declarat, într-o conferinţă de presă la Priştina, că soldţaii NATO sunt gata să răspundă atacurilor.
"Trupele KFOR  trebuie să acţioneze pentru autoapărare şi trebuie să acţioneze, dacă va fi necesar, pentru a asigura securitatea zonei", a afirmat el. Premierul kosovoar a adăugat:"Planul operaţional (de a restabili controlul asupra punctelor de trecere a frontierei din nordul Kosovo -n.r.) intră în vigoare din 16 septembrie".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: