Eternul derby: Dinamo şi Steaua mută cu "nebunii"

Eternul derby: Dinamo şi Steaua mută cu "nebunii"

Pus în gardă de sosirea unor noi acţionari, Vasile Turcu iese la atac.

Dinamo - Steaua, derby-ul de tradiţie al fotbalului românesc, bate la uşă. Meciul de sâmbătă (ora 21.00, în direct pe Antena 1) prinde cele două echipe în ape deloc limpezi. Dacă la Steaua s-a schimbat antrenorul, în schimb, la Dinamo, acţionariatul este „ameninţat“ de un „new-entry“.

Este vorba de Ionuţ Negoiţă, afacerist care, împreună cu fratele său, a urcat anul acesta până pe locul 18 în topul celor mai bogaţi români, realizat de „Capital“.

Posibila venire a lui Negoiţă îl pune în gardă pe Vasile Turcu, de care Nicolae Badea, colegul său din acţionariat, ar vrea să scape cât mai repede cu putinţă. „Negoiţă ăsta vrea să-şi facă acum campanie electorală pe cârca lui Dinamo! Noi nu dăm echipa la acţionari de paie! Cu Badea nu sunt certat, dar sunt un om care spune verde în faţă şi câteodată nu ne potrivim la viziuni“, s-a revoltat Turcu. Acesta i-a asigurat pe dinamovişti că nu vrea să se retragă, dar, dacă ar fi dat afară, n-ar mai gravita în jurul fotbalului: „Sunt prea bătrân ca să o iau de la capăt!“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la meciul de sâmbătă, din Ştefan cel Mare, Turcu spune că Steaua este o echipă de temut chiar şi în condiţiile schimbării de antrenor pe ultima sută de metri: „Steaua are fotbalişti care pot juca şi fără antrenor. Singura diferenţă o reprezintă ambiţia. Iar noi suntem mai motivaţi să câştigăm“, ne-a declarat Vasile Turcu.

Vasile Turcu, finanţator la Dinamo: "Gigi Becali nu se supără pe mine dacă îl înving, pentru că e prietenul meu. Am o pasiune pentru Dinamo, aşa cum are şi el pentru Steaua. Sunt dinamovist de copil. În anii ’60, veneam din Rahova pe jos până la stadionul Dinamo. Mai târziu, m-am mutat în Floreasca şi mi-a fost mai uşor."

INTERVIU

Mircea Rednic: „Să joace Dorinel!“

Înaintea eternului derby, Mircea Rednic, tehnicianul dinamoviştilor, n-ar fi deranjat ca Steaua să aibă în teren un jucător de 40 de ani. Mircea Rednic are şansa să le demonstreze suporterilor că Dinamo nu este o formaţie care învinge numai echipele de pluton. Până acum, „câinii“ n-au reuşit să ia niciun punct din derby-urile cu Rapid şi CFR Cluj.

EVZ: E bine pentru Dinamo că Steaua şi-a schimbat antrenorul cu câteva zile înainte de derby? Mircea Rednic: Nu joacă antrenorii! Nu joc nici eu, nici Lăcătuş, nici Dorinel Munteanu, aşa că asta trece pe planul doi. Poate că Dorinel joacă... Ar fi bine să joace. Nu spun mai mult. Sunteţi mai odihniţi decât steliştii. Contează asta? Da, dar ei sunt mai omogeni ca noi. Noi încă suntem în căutări. E bine totuşi că, în afară de accidentaţii grav Zicu, Pulhac şi Bratu, nu avem alte probleme. Ze Kalanga, Boştină şi Mitea se antrenează normal. Mitea a dat şi un gol pentru echipa a doua, deci e în formă. Credeţi că meciul cu Steaua va conta n lupta pentru titlu? Este derby-ul de tradiţie, dar nu este un meci capital. Nu contează pentru titlu. Chiar nu mai contează că ei vin după şapte meciuri fără victorie. S-a întâmplat de mai multe ori ca echipele care au învins în acest derby să fi venit după serii foarte proaste. Dinamo joacă în ultimul timp mai mult cu tribunele goale... Suporterii sunt foarte exigenţi, aşa erau şi pe vremea mea. Dar am înţeles că meciul cu Steaua se joacă acum cu casa închisă.

BĂTĂLIA STRATEGILOR

Rednic şi Munteanu şi împart victoriile

Confruntarea dintre Dinamo şi Steaua propune şi un duel între doi antrenori din generaţia tânără. Mircea Rednic (46 de ani) şi Dorinel Munteanu (40 de ani) se vor întâlni sâmbătă în postura de tehnicieni pentru a cincea oară. Până acum, cei doi foşti valoroşi fotbalişti şi-au împărţit victoriile din meciurile directe, fiecare având în cont câte două succese.

EVZ a analizat şi rezultatele obţinute de cei porecliţi „Puriul“, respectiv „Neamţul“ în disputele pe care aceştia le-au avut cu adversarul de peste două zile.

Concluziile? Rednic a întâlnit Steaua de 13 ori până acum (inclusiv meciul Rapid - Steaua, disputat în sezonul trecut şi al cărui rezultat a fost stabilit la masa verde, partidă pe care nu am luat-o în calcul), obţinând numai două victorii! Interesant este că ambele au fost bifate în sezonul 2006-2007, atunci când se afla tot pe banca echipei din „Groapă“.

Mai trebuie remarcat şi faptul că, dintre cele cinci înfrângeri suferite, trei au fost înregistrate atunci când pregătea formaţii mai slab cotate decât gruparea din Ghencea (FCM Bacău, Universitatea Craiova şi FC Vaslui). În schimb, Dorinel Munteanu, deşi se afla pe banca unor echipe care porneau cu şansa a doua în faţa „câinilor“, a câştigat majoritatea duelurilor cu „roş-albii“. Singurele eşecuri ale „Neamţului“ au fost suferite chiar pe terenul pe care va debuta sâmbătă ca antrenor al Stelei. (Florin Pater)

DELIR

Gigi Becali a dat ieri cu piciorul în ziare şi a ţipat „să vină televiziunile“

Gigi Becali, finanţator Steaua: "Le-am zis jucătorilor să nu mai vorbească la telefon cu MM Stoica, pentru că îi instigă. Are o duşmănie cum nu a existat pe lume! Uite, i-am tăiat capul din poza cu echipa din sala de mese! Am luat un cuţit şi o furculiţă şi i le-am băgat în cap! Toţi jucătorii Stelei râdeau."

Ştiind că n-are cum să mai contamineze toate canalele media cu apariţiile sale cât timp durează campania electorală, Gigi Becali a pus ieri în scenă un spectacol cu „prelungiri“, care să fie ţinut minte multă vreme.

Ca de obicei, Gigi n-a putut inventa decât un scenariu grotesc, cu ţipete, urlete, duşmani, coaliţii, doctori, dobitoci, vagabonzi etc. Ieri la prânz a sunat adunarea pentru o conferinţă de presă la palat. Omul care creditează cel mai galonat club din fotbalul românesc s-a supărat nevoie-mare când a constatat că „show-ul“ pregătit de el n-a stârnit pic de interes în rândurile televiziunilor, care n-au organizat niciun „live“ de la acest „eveniment“. „Începem când daţi în direct. Cum, nu daţi n direct? De ce? Dacă nu daţi direct, de ce să mai vorbesc, să daţi voi trei secunde? Mai bine fac o emisiune în direct! Am lucruri importante de spus şi apoi nu mai pot vorbi, fiindcă e campania electorală“, a tunat Becali. S-a ridicat din „jilţ“ şi a încercat să negocieze cu o televiziune cu profil sportiv o emisiune specială. Nervos din cale-afară că n-a putut să ordone şi să obţină un „direct“, Gigi s-a ntors în „jilţ“ şi, în câteva minute, şi-a pus în scenă ritualul care l-a consacrat. A aruncat pe jos un ziar care l-a deranjat şi apoi la lovit cu piciorul, ca şi cum ar fi şutat într-o minge, apoi şi-a luat la ţintă adversarii: Ministerul Apărării, Mihai Stoica, Mihăiţă Neşu şi ziariştii. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, Gigi şi-a obţinut intrarea „live“ la altă televiziune, unde a dezvăluit cum i-a tăiat capul lui Mihai Stoica şi cum va face ordine în galeria de „derbedei“ a Stelei. În toată nebunia, singura veste bună este că Gigi nu va mai vorbi până pe 1 decembrie decât în limitele impuse candidaţilor la diverse funcţii politice.

RĂZBOAIELE URSULUI DE PLUŞ

„M-am săturat să fiu copilul vitreg al României!“

Gigi Becali a tunat şi a fulgerat şi nu şi-a menajat deloc „victimele“. Iată crâmpeie din monologul latifundiarului despre fiecare „duşman“ în parte:

> Despre MM Stoica şi Mihăiţă Neşu, episodul unu, la palat. „Îl rog pe MM Stoica să- şi vadă de treaba lui. Dacă are o obsesie cu Steaua, să se ducă la doctor să se vindece. La Steaua nu există jucător care nu a luat bani. Lui Neşu i-am dat drumul pe un milion şi are hârtie semnată că nu mai are pretenţii financiare. Am auzit tâmpeniile lui Neşu. Probabil îl instigă MM Stoica. Ghionea a luat 50.000 de euro cât a stat la Bologna, cadou. Cine e nemulţumit la Steaua?“. „Sunt mulţi care vor să plece, dar n-au tupeul s-o spună“, a reacţionat Neşu.

> Despre MM Stoica, episodul doi, la bucătărie: „Nu va mai veni la Steaua! Are o duşmănie cum nu am văzut. Eu am băgat furculiţa în capul lui în poza echipei din sala de mese. Am luat o furculiţă şi un cuţit şi i-am băgat în cap, i-am tăiat chipul. I-am tăiat capul din poză, nu mai apare, au râs jucătorii. Le-am spus jucătorilor să nu mai discute cu el“. > Despre suporteri: „Vreau altfel de galerie! Elevi îmbrăcaţi frumos, tineri de liceu, civilizaţi, nu unii care să înjure. Nu mai vreau reciprocităţi cu Dinamo sau Rapid, nu mai plătesc pentru vagabonzii şi golanii ăia, nu mai vreau suporteri în deplasări. Vreau să curăţ peluza, să scap de acei derbedei“.

> Despre Ministerul Apărării (proprietarul stadionului Steaua). „Am caietul de sarcini făcut de MAp şi CSA Steaua. Dinamo ia baza pe 49 de ani, gratis. Să vedeţi în schimb cum sunt hingherit eu! Îmi cere 65.000 de euro pe lună. Şi uitaţi-vă ce vor să-mi închirieze? Centrul de Copii şi Juniori, făcut de mine, am băgat trei milioane. Acum îmi cer bani. Parcări. Făcute de mine, aproximativ două milioane, şi ei vor să mi le nchirieze. Terenuri de antrenament - la fel. Teren sintetic, am investit aproape un milion şi îmi cer chirie. Am investit aproximativ zece milioane în acea bază, care era în paragină, acum vin şi cer 65.000 pe lună, adică 800.000-900.000 pe an. M-am săturat să fiu copilul vitreg al României“, a spus Becali. Latifundiarul susţine că în caietul de sarcini există şi o clauză conform căreia MAp poate pune în vedere FC Steaua, cu 30 de zile înainte, evacuarea bazei. „E, probabil, pentru caz de război“, a încheiat, ironic, latifundiarul. (Octavian Cojocaru)

ÎN OGLINDĂ

Duelurile dintre antrenorul Mircea Rednic şi Steaua

Dueluri dintre antrenorul Dorinel Munteanu şi Dinamo

CRISTIAN DELCEA: Înapoi la origini?