Laura Fitzwalter avea 13 ani când fratele său a observat că unul dintre omoplaţii ei este mai proeminent decât celălat. Părinţii nu au fost însă îngrijoraţi pentru că fetiţă părea a fi perfect sănătoasă şi nu a acuzat niciodată dureri.
Coloana i-ar fi strivit inima
După o ecografie, familia a rămas însă uimită să constate că Laura suferea de ceea ce medicii au calificat drept una dintre cele mai grave forme de scolioză (curbarea coloanei) pe care au văzut-o vreodată. Specialiştii i-au avertizat pe părinţi că, în cazul în care nu va fi supusă unei intervenţii chirurgicale, coloana i-ar putea strivi în timp plămânii şi inima. Operaţia avea riscurile ei. „Chirurgul ne-a spus că este echivalentul unei operaţii pe cord deschis şi că ar putea rămâne paralizată. Dar nu am avut de ales. Trebuia să se opereze pentru a supravieţui”, a declarat Tracy Fitzwalter, mama adolescentei.
Intervenţia a durat 10 ore
Laura a fost operată în 2010 la Southampton General Hospital, iar timp de 10 ore medicii i-au fixat tije metalice pe ambele părţi ale coloanei vertebrale pentru a o îndrepta. Adolescenta a revenit din spital cu 10 centimetri mai înaltă şi a fost nevoită să îşi înlocuiască compet garderoba. Acum, la 16 ani, Laura s-a recuperat complet şi îi place la nebunie să călărească. Merge în fiecare an la control, iar medicii spun că cel mai probabil nu va mai fi nevoie de o altă operaţie.