Est-europenii revoltaţi ies în stradă la primăvară

Est-europenii revoltaţi ies în stradă la primăvară

Inflaţia şi şomajul generate de actuala criză economică mondială vor alimenta un amplu val de proteste violente în România, Bulgaria şi Ţările Baltice.

Statele Europei de Est, în special România, Bulgaria şi Ţările Baltice, se vor confrunta în această primăvară cu ample mişcări de protest, pe măsură ce criza economică şi efectele acesteia alimentează tensiunile sociale, a scris ieri cotidianul britanic „The Guardian“. Dacă, anul trecut, turbulenţele economice au afectat cu precădere statele occidentale, analiştii afirmă că în 2009 este rândul statelor mai sărace din estul Europei să primească în plin loviturile crizei financiare globale.

După Lituania, Bulgaria, Letonia sau Cehia, unde manifestaţiile au degenerat în lupte de stradă, România ar putea fi următoarea victimă a tensiunilor sociale. „În câteva luni, oamenii vor ieşi în stradă, asta e sigur“, a declarat pentru „The Guardian“ jurnalistul Luca Niculescu. „În fiecare zi aflăm despre închiderea unei noi fabrici sau despre relocarea ei în altă ţară. Avem un guvern nou care nu s-a arătat foarte eficient. Ne-am obişnuit cu rate de creştere foarte mari. Este un cocktail exploziv“, a explicat Niculescu. Publicaţia britanică menţionează faptul că producătorul naţional de automobile, Dacia, a suspendat producţia pentru două luni şi ameninţă să reducă personalul cu până la 4.000 de angajaţi dacă vânzările nu îşi vor reveni.

Probleme pentru clasa mijlocie Marius Oprea, consilier de securitate în guvernul condus de fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că actuala criză economică ar putea provoca „probleme serioase pentru clasa mijlocie“. „Vom vedea o diminuare a cuantumului impozitelor care va provoca probleme serioase bugetului de stat. Numărul angajaţilor bugetari va fi redus, iar salariile lor vor fi tot mai mici“, afirmă Oprea.

O altă problemă a României este, potrivit „The Guardian“, numărul mare al celor care au contractat împrumuturi ipotecare în euro, tot mai puternic în faţa monedei naţionale.

Săptămâna trecută, capitala Lituaniei, Vilnius, a fost scena unor manifestaţii de protest faţă de măsurile guvernamentale de austeritate, în timp ce în Riga, capitala Letoniei, poliţiştii au reţinut peste 100 de persoane după violenţe între protestatari şi forţele de ordine.

PERICOL

Bulgarii, tot mai nemulţumiţi Vecinii noştri de la sud sunt deja martorii unor mişcări sociale periculoase. Studenţilor bulgari care au ieşit în stradă săptămâna trecută, după ce un tânăr a fost ucis într-un atac criminal, li s-au alăturat fermierii înfuriaţi de scăderea preţurilor pentru produsele lor şi de corupţia din administraţia publică, care le împiedică accesul la fondurile europene.

„Ne-am săturat să trăim în cea mai săracă şi coruptă ţară“ din Europa, au declarat organizatorii protestelor.

Circa 150 de persoane au fost arestate şi cel puţin alte 30 au fost rănite la Sofia. Tensiunile au luat amploare şi pe fondul crizei gazelor naturale. Populaţia a fost privată de energie termică şi electrică după ce livrările de gaz au fost întrerupte în urma disputei dintre Moscova şi Kiev.

Ne puteți urmări și pe Google News