Cei doi parlamentari au semnat un amendament pentru eliminarea alineatului (2) al articolului 137 din Codul de Procedură Penală propus de Guvern şi transmis Parlamentului, scrie mediafax.ro.
Textul abrogat în comisie preciza:
"Supravegherea tehnică se poate dispune cu privire la suspect sau inculpat. Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, precum şi localizarea sau urmărirea prin GPS se poate dispune şi cu privire la o altă persoană dacă există o suspiciune rezonabilă că aceasta primeşte ori transmite comunicări de la suspect sau de la inculpat ori destinate suspectului sau inculpatului, că suspectul sau inculpatul foloseşte telefonul sau sistemul de comunicare al persoanei respective, sau punctul de acces al acesteia la un sistem informatic. Monitorizarea tranzacţiilor financiare şi dezvăluirea datelor financiare se poate dispune şi cu privire la persoana care a participat sau participă la tranzacţiile financiare ale suspectului sau inculpatului, ori la persoana care coordonează activităţile financiare ale suspectului sau inculpatului. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere în spaţii private se poate dispune şi cu privire la altă persoană decât suspectul dacă există o suspiciune rezonabilă că printr-o astfel de măsură se poate ajunge la descoperirea locului în care se află suspectul sau inculpatul”.
Amendamentul lui Toni Greblă şi Marton Arpad a fost adoptat în subcomisia pentru Codul penal şi Codul de Procedură Penală condusă iniţial de Victor Ponta.
Acest lucru reiese din raportul redactat de comisia specială pentru Codurile juridice, care precizează şi faptul că "după desfăşurarea mai multor şedinţe ale Subcomisiei, urmare a imposibilităţii participării deputatului Victor Ponta la acestea, datorită faptului că a fost ales preşedinte al PSD, conducerea a fost preluată de Toni Greblă".
Astfel, măsura supravegherii tehnice era posibilă în forma actului normativ redactat de Ministerul Justiţiei şi în cazul suspecţilor, respectiv înaintea începerii urmăririi penale, scrie mediafax.ro.
A fost păstrat, însă, articolul 138, alineatul 1: "Supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.
Acesta a devenit ulterior articolul 140 la care a făcut referire preşedintele Traian Băsescu, precizând că adoptarea acestuia a fost o eroare, şi pentru care a solicitat Guvernului modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă, adoptată, vineri, având în vedere că la 1 februarie noile coduri ar urma să intre în vigoare.
Greblă: Amendamentul a fost justificat
Fostul senator PSD Toni greblă, în prezent judecător la Curtea Constituțională, a declarat, potrivit mediafax.ro, că amendamentul prin care a fost eliminată posibilitatea supravegherii tehnice a suspecţilor, conform Codului de Procedură Penală, a fost justificat, admiţând că este autorul acestuia. 
"La momentul la care am solicitat eliminarea acelui text propus de iniţiator am considerat că este restrictiv, este foarte restrictiv, este excesiv de restrictiv să poţi dispune de mijloace tehnice numai într-o anume fază, mai avansată, a procesului penal”, a susţinut Greblă.
El a fost întrebat dacă îşi menţine poziţia, având în vedere dezbaterea publică din ultimele zile.
"Sigur că am o anume opinie şi acum, dar nu-mi permit să o lansez în spaţiul public. Este rolul Guvernului, al parlamentarilor să găsească cea mai bună formă posibilă", a declarat el, precizând că aceasta a fost opţiunea sa la momentul la care era parlamentar. "Acum nu mai sunt parlamentar, las parlamentarii, Guvernul, cei care au iniţiativă legislativă să dezbată şi să adopte cea mai bună forma posibilă", a mai spus judecătorul CC.
Marton Arpad: Nu vreau să revenim la perioada Ceaușescu

Marton Arpad, co-iniţiator al amendamentului la CPP prin care a fost eliminată posibilitatea interceptării suspecţilor, a fost întrebat care a fost motivul pentru care a propus abrogarea prevederii din varianta actului normativ propus de Guvern în 2009.
"Am observat că din păcate presa din România atât de uşor poate fi manipulată încât nu-şi dă seama împotriva a ce se luptă. A existat o perioadă în România când orice persoană care cică a fost suspectată putea să fie ascultată, deci orice persoană. Aici unde vine manipularea, că se zice că acei urâţi corupţi nu pot fi ascultaţi. Dar dacă rămâne varianta cu suspectul, deci orice suspect este fără nicio formă prealabilă, fără nimic, poate fi ascultat telefonul oricărei persoane. Asta înseamnă inclusiv ascultarea presei", a susţinut deputatul UDMR, citat de mediafax.ro.

Te-ar putea interesa și: