Elevii romi, mutaţi forţat şi discriminaţi la un liceu elitist

Elevii romi, mutaţi forţat şi discriminaţi la un liceu elitist

Părinţii câtorva sute de elevi timişoreni acuză autorităţile şi Inspectoratul Şcolar Judeţean de discriminare intenţionată, deoarece au decis să închidă şcoala generală în care învaţă copii lor, fără să ţină cont de specificul acesteia.

Supărarea părinţilor vine după ce capii învăţământului timişean au hotărât să mute elevii, preponderent etnici romi săraci, într-unul dintre cele mai „de fiţe” licee din oraş, „William Shakespeare” - instituţie de elită, cu predare în limba engleză - frecventat numai de copii „de familie bună” şi cu venituri peste medie.

„Vin ţiganii” Peste 200 de copii, dintre care mai mult de jumătate de etnie romă, elevi la Şcoala Generală nr. 5 din Timişoara, vor fi mutaţi forţat, din toamnă, în sediul Liceului William Shakespeare. Reorganizarea şcolii primare s-a decis la începutul anului, însă abia acum a fost anunţată părinţilor. Din păcate însă, replica cu care a fost aflată vestea la liceul elitist a fost „vin ţiganii”.

„Marea problemă a părinţilor este modul în care se vor integra copiii romi printre copiii de la W. Shakespeare. Ştim în ce societate trăim, ştim cum sunt priviţi romii, ştim aşadar că fiii şi fiicele noastre nu vor fi acceptaţi în această şcoală. În sensul că nu vor fi niciodată trataţi de la egal cu  ceilalţi. Deja am auzit părinţi de Shakesperare întrebând: «Cum să stea copilul meu lângă ţigani? Sunt nespălaţi. Păduchioşi». Părinţii de la Shakespeare şi-au manifestat deja nemulţumirea faţă de aducerea acestor copii care vor deveni colegii copiilor lor. Avem motive întemeiate să credem că se urmăreşte doar spaţiul Şcolii Generale nr.5 nicidecum interesele copiilor”, spune Lucian Sîrbu, unul dintre părinţi. Părinţii cer oprirea fuziunii şi, evetual, comasarea şcolii cu o alta apropiată ca nivel economic şi social.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jocuri de culise Decizia a fost luată de fostul inspector şcolar general, Sandu Golcea, pe 27 ianuarie 2009. „Întreaga discriminare s-a făcut prin jocuri de culise ale fostului inspector şcolar general, Sandu Golcea, şi a actualei directoare de la şcoala generală numărul 5, Luca Georgeta. La sfârşitul lunii martie 2009, ni s-a adus la cunoştinţă că «am fuzionat» cu Shakespeare, fără măcar să fi avut loc vreo şedinţa a consiliului de administraţie a şcolii sau a comitetului de părinţi”, mai spune Sîrbu.

„Copiii noştri provin în mare parte din familii cu probleme sociale şi materiale deosebite, monoparentale ori foarte numeroase. Sunt mulţi aduşi la şcoală cu ajutorul mediatorilor şcolari. Nu ştim cum s-ar putea integra aceşti copii în rândul celor de la liceul Shackespeare, liceu cu pretenţii materiale deosebite, cărora noi nu le putem face faţă, acest lucru urmând să determine apariţia frustrărilor şi a complexelor în rândul copiilor noştri”, este de părere Ana Iedenak, delegată reprezentantă a părinţilor de la şcoala generală nr. 5.

„Dorim ca această mişcare să nu fie perturbatoare” Părinţii copiilor de la Generală 5 au protestat la Inspectoratul Şcolar Timiş şi au făcut memorii către conducerea inspectoratului, către primar, prefect şi ministrul Educaţiei sesizând faptul că „părinţii şi elevii de la liceul W.Shakespeare, nu sunt de acord să aibă printre ei colegi de etnie romă”. Noua conducere a Inspectoratului Şcolar Timiş încearcă acum să rezolve problema întărind ideea că sub nicio formă nu se va alimenta o eventuală discriminare a elevilor romi.

Şeful ISJ, Aurelian Sima, propune ca profesorii de la liceu să le predea şi copiilor de la Generală 5 şi, într-o altă fază, chiar să recurgă la rocade privind sălile. „Deocamdată vom modifica doar numele gimnaziului, însă şcolarii de acolo vor rămâne în spaţiul lor. Dorim, de asemenea, să transferăm asupra lor toate modele de bună practică întâlnite în instituţia care îi va absorbi, iar această mişcare să nu fie perturbatoare”, a declarat Sima.