Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a apelat de săptămâna trecută la ajutorul poliţiştilor în încercarea de a stopa tendinţa liceenilor de a chiuli de la ore.
Astfel, poliţiştii merg acasă la părinţii ale căror odrasle sunt pe punctul de a fi exmatriculate din cauza absenţelor şi îi atenţionează să-şi trimită copiii la şcoală. În plus, părinţii trebuie să semneze o declaraţie prin care iau la cunoştinţă despre chiulul copiilor, iar dacă din momentul semnării actului cu pricina odraslele nu vin constant la şcoală, în urmă toarea săptămână, vor fi automat exmatriculaţi.
Mai mult, tinerii vor fi atent supravegheaţi de poliţişti pentru a preîntâmpina posibile infracţiuni ale celor exmatriculaţi. „Explicaţia acţiunii e simplă: dacă un tânăr nu vine la şcoală, cel mai probabil riscă să devină un viitor infractor“, consideră Mitică Dudău, inspectorul general adjunct al ISJ. „Nu avem nevoie de şcoală pentru a munci în străinătate“ Moda absenţelor în masă, cu recorduri individuale de peste 200, se înregistrează în special la liceele cotate drept medii spre slabe, mediile cu care se intră la admitere fiind între 5 şi 7. „Mulţi directori încearcă să fie îngăduitori şi nu-i dau afară pe elevi când se trece peste acest barem de 40 de absenţe“, adaugă Dudău. Liceul Metalurgic, Colegiul Tehnic „Paul Dimo“, Liceul „Elena Doamna“, Liceul de Marină şi Colegiul Tehnic „Traian Vuia“ sunt unităţile de învăţământ cu cei mai mulţi chiulangii din oraş.
La Liceul Metalurgic, din cei aproximativ 300 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar în clasele a IX-a şi a X-a, 112 sunt în pericol de a rămâne repetenţi din cauza absenţelor. În timp ce la Colegiul Tehnic „Traian Vuia“, 42 de elevi din clasa a XII-a au fost daţi afară săptămâna trecută din cauza absenţelor, două clase fiind desfiinţate. Astfel, din cei aproximativ 15.000 de liceeni din Galaţi, în jur de 1.000 sunt în situaţia de a fi exmatriculaţi pentru că lipsesc de la ore.
Printre posibilele explicaţii ale absenteismului liceenilor se regă sesc sărăcia de acasă, familiile destrămate, dar şi faptul că foarte mulţi părinţi ai chiulangiilor sunt plecaţi în străinătate. Liceenii au şi o altă explicaţie. „Eu am în jur de 100 de absenţe şi sunt în clasa a XI-a a Liceului Metalurgic şi, sincer, nu mă interesează acest lucru. Am 17 ani acum, peste un an fac 18 şi atunci probabil o să plec la muncă în străinătate. Sunt dispus să muncesc în orice domeniu, şi pentru acest lucru nu am nevoie de diplomă de bacalaureat“, susţine elevul Marius Necula.