Evenimentul Zilei > Actualitate > Elevi, ghizi la Muzeul Banatului
Elevi, ghizi la Muzeul Banatului

Elevi, ghizi la Muzeul Banatului

Un număr de 25 de elevi de gimnaziu au fost astăzi ghizi la Muzeul Banatului din Timişoara. Ei fac parte din cercul de ecologie de la Palatul Copiilor şi sunt la a doua participare la programul „Lasă-te ghidat de elevul informat”.

„Bună ziua, bine aţi venit la Muzeul Banatului. Expoziţia începe cu dropiile care sunt nişte păsări sedentare ce trăiesc în câmpia banatului”, abordează o puştoaică cu eşarfă verde şi ecuson în piept, un vizitator.
Bărbatul e suprins plăcut că are un asemenea ghid. Elevii îl preiau şi-l plimbă prin faţa exponatelor, povestindu-i tot ce ştiu despre păsările şi animalele împăiate. Pe la mijlocul turului, află că zăganul, o pasăre răpitoare cu un gabarit impresionant, poate digera chiar şi oasele animalelor cu care se hrăneşte.
Mai devreme, copiii au fost ghizi pentru colegii de la alte şcoli sau pentru prichindeii de grădiniță. „A fost impresionant să îi văd cum îşi adaptează discursul şi improvizează în funcţie de vârsta interlocutorilor. Prin acest program îi pregătim practic pentru viitoarele examene orale: aici se întâlnesc cu adulţi, li se pun întrebări, este, în fond, un mod diferit de a învăţa”, a declarat Luminiţa Ioviţoniu, coordonatoarea cercului.
„Un ghid bun trebuie să fie prietenos”
Pentru a avea o prestaţie de nota 10, copiii au fost instruiţi marţi de biologul Sretko Milanovici, după ce, singuri, au căutat pe internet, şi s-au informat la cercul de ecologie despre fauna din Banat, după cum mărturiseşte una dintre elevele de clasa a VI-a, Denisa Mate.
Pe lângă informaţiile despre păsări şi animale, copiii au învăţat ţşi cum trebuie să se comporte în faţa publicului. „Un ghid bun trebuie să fie prietenos, să stea în aşa fel în faţa grupului pe care îl ghidează ca să nu ocupe diorama şi să prezinte informaţiile cât mai pe înţelesul vizitatorilor. La fel de important e să nu ţină cont de comportamentul necivilizat al acestora, atunci când e cazul”, explică Miruna Şirian.
După zilele petrecute în muzeu copiii ştiu acum mult mai multe despre dropii, despre vulturi, zăgan, cerbi sau lupi, dar şi despre multe alte animale şi păsări din zona Banatului, iar mulţi dintre ei deja visează ca atunci când vor creşte să devină ghizi profesionişti. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News