Efectele războiului: numărul violurilor comise de soldaţi americani, dublu faţă de 2005

Efectele războiului: numărul violurilor comise de soldaţi americani, dublu faţă de 2005

Numărul violurilor comise de soldaţi americani, în timpul misiunilor externe sau pe teritoriul american, s-a dublat comparativ cu anul 2005, consecinţă a traumelor suferite în cei zece ani de război în Irak şi Afganistan, dezvăluie un raport al Pentagonului privind sănătatea şi disciplina în rândul forţelor sale armate, citat de ziarul francez Le Figaro.

La fiecare trei ore, o infracţiune cu violenţă este comisă de un soldat american, subliniază experţii în raportul publicat astăzi. În 2011, de exemplu, 2.811 astfel de delicte au fost comise, aproape jumătate dintre acestea fiind de natură sexuală şi comise împotriva civililor.

Statul Major Interarme al armatei americane se aşteaptă însă ca aceste cifre să crească în anii următori.

În raportul amintit, psihologii explică fenomenul ca fiind o consecinţă a traumelor psihice şi fizice suferite de autorii delictelor pe cele două fronturi, irakian şi afgan, în ultimii zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aceste două conflicte reprezintă cele mai lungi lupte duse de trupele noastre, ceea ce au supus militarii noştri la un stres imens şi fără precedent. În timp ce în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe frontul din Pacific, un soldat a luptat, în medie, 40 de zile în timpul celor patru ani cât a ţinut conflictul, în ultimii zece ani, soldaţii au trăit o stare prelungită de stres, cu puţin repaos fizic şi mental", subliniază documentul citat.

Aproape 32.000 de soldaţi americani au fost răniţi în cele două conflicte din irak şi Afganistan, dar aceste statistici nu îi vizează şi pe cei care au suferit sau suferă în continuare de pe urma traumelor psihice. O estimare ridică la 472.000 numărul celor care suferă de stres prostraumatic, sub diferite manifestări: insomnii, coşmaruri, angoase, dificultăţi de concentrare, care duc la depresie, comportament violent sau chiar suicid.