Evenimentul Zilei > Politica > Eduard Hellvig, după întâlnirea cu directorul FBI:
Eduard Hellvig, după întâlnirea cu directorul FBI:

Eduard Hellvig, după întâlnirea cu directorul FBI:

Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA vor continua dezvoltarea dialogului şi a cooperării, în special în domeniul securităţii cibernetice, precum şi în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii organizate, terorismului, corupţiei şi contracararea acţiunilor de spionaj, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig, astăzi, la finalul discuţiilor purtate la sediul central al instituţiei cu directorul FBI, James Comey, informează Agerpres.

"Mă bucur că în prima zi la conducerea SRI am onoarea de a primi vizita reprezentantului unui dintre cei mai importanţi parteneri internaţionali ai Serviciului, Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite. Ca orice vizită la acest nivel, nu a fost una de curtoazie. Dimpotrivă, a fost o vizită aplicată, în care am evaluat stadiul cooperării între SRI şi FBI, dar şi direcţiile concrete de evoluţie viitoare ale parteneriatului nostru. În cadrul parteneriatului bilateral SRI-FBI realizăm un schimb intens de informaţii şi derulăm operaţiuni comune în mai multe domenii de interes prioritar, cum ar fi securitatea cibernetică, combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei, combaterea terorismului, precum şi contracararea acţiunilor de spionaj", a declarat directorul SRI.

Hellvig a explicat că întâlnirea cu directorul FBI are loc şi pe fondul "unor provocări majore la adresa stabilităţii geopolitice regionale şi mondiale, precum şi al unor atacuri la adresa dreptului internaţional şi a democraţiei", referindu-se punctual la criza ucraineană.

"De aceea, consolidarea statului de drept şi supremaţia legii, precum şi combaterea activităţilor care slăbesc statul din interior, în special corupţia, capătă o semnificaţie aparte, mai ales dată fiind situaţia actuală. Mă refer aici la criza din Ucraina. După cum bine ştiţi, România, prin intermediul SRI, este naţiune lider în fondul de sprijinire al NATO pentru securitate cibernetică la menţinerea efectelor crizei financiare, la intensificarea fără precedent a activităţilor mişcărilor radicale, fie ele religioase sau de altă factură. Cooperarea dintre SRI şi FBI oferă una dintre modalităţile concrete prin care putem gestiona mai eficient un mediu de securitate atât de complex şi de fluid", a mai spus Hellvig.
 

"Spaţiul cibernetic devine tot mai important"
 

Ca elemente de proiecţie viitoare, a menţionat directorul SRI, în urma discuţiilor purtate cu directorul FBI s-a convenit asupra continuării şi dezvoltării dialogului, în special pe componenta de securitate cibernetică, domeniu în care SRI este autoritate naţională.

"Spaţiul cibernetic devine tot mai important pe zi ce trece din punct de vedere al securităţii, fie că vorbim de acţiuni infracţionale derulate online, fie că vorbim despre cyberterrorism', fie că avem în vedere spionajul cibernetic. Pentru a face faţă avansului accelerat al tehnologiilor de comunicaţii va trebui să ne asigurăm că avem resursele umane, tehnice şi, nu în ultimul rând, legale, pentru a ne putea îndeplini misiunea", a susţinut Hellvig.

Directorul SRI a subliniat în declaraţia sa şi importanţa schimbului de expertiză derulat prin intermediul parteneriatelor internaţionale, în special cel cu FBI în domeniul securităţii cibernetice.

"Îi mulţumesc domnului Comey pentru deosebita disponibilitate cu care a răspuns solicitărilor noastre operaţionale care au rezultat într-o listă consistentă de succese comune. Dintre cazurile din 2014 cunoscute opiniei publice aş menţiona doar arestarea soţilor Nemeş, învinuiţi de evaziune fiscală şi extrădarea lor în România, precum şi cazul hacker-ului Guccifer", a arătat Hellvig.

El i-a mulţumit directorului FBI şi pentru proiectele comune privind pregătirea personalului SRI.

"Ofiţerii SRI au beneficiat de stagii de instruire cu cei mai buni specialişti ai FBI, iar expertiza acumulată ca rezultat al acestei cooperări reprezintă o contribuţie importantă la capacitatea SRI de a-şi îndeplini cu succes misiunile", a adăugat Eduard Hellvig.

Hellvig l-a asigurat în final pe James Comey că FBI va găsi întotdeauna în SRI "un partener deschis şi de încredere".