EDITORIALUL EVZ: Stroe de pe Venus

EDITORIALUL EVZ: Stroe de pe Venus

Ioana Lupea: "Radu Stroe este Carl von Clausewitz, Henry Kissinger si Donald Rumsfeld la un loc."

Intr-o singura propozitie, secretarul general liberal al guvernului a pus diagnosticul situatiei din Irak: „Sunt vreo 20.000 de puscasi care trag de colo-colo”. Atentatele, executiile, rapirile, violurile, confruntarile sangeroase cu insurgentii, razboiul civil  au fost maturate din peisaj pentru a scoate la lumina esenta, joaca inconstienta a unor militari  americani cu armele din dotare.

Dupa o asemenea declaratie istorica ne intrebam, fireste, de ce PNL ascunde intr-un post administrativ de birocrat mediu un adevarat geniu al razboiului si al politicii externe care ii umple de ridicol pe toti politicienii si strategii americani obsedati de stabilizarea Irakului. In logica lui Radu Stroe, solutia crizei din Irak ar fi sa le rechizitioneze infantililor de puscasi pustile: siitii si sunntii s-ar face frati de cruce, insurgentii si-ar cere iertare pentru decapitari, atentatorii sinucigasi s-ar converti la plantat pansele, caprioarele s-ar adapa senine din apa cristalina a izvorului si pacea lui Stroe ar birui asupra Pax Americana. Daca miza este intr-atat de derizorie, evident ca intelegerile internationale ale Romaniei sunt nule, iar prezenta militarilor nostri, sub mandat ONU, inutila.

Argumentul unic al retragerii Romaniei din Irak este ca acolo „sunt vreo 20.000 de puscasi care trag de colo-colo”, desi ministrul Stroe ar fi putut enunta cel putin zece motive valide politic si cu impact public, in Irak este razboi civil, SUA se indreapta spre o reeditare a esecului Vietnam, nici americanii nu mai stiu de ce lupta etc.

O tema de politica externa atat de sensibila precum Irakul nu poate fi tratata de niciun politician responsabil ca una de politica interna ce nu presupune discernamant, ci doar un arsenal complet de petarde retorice. Multi politicieni romani au descoperit probabil un beneficiu mai mare electoral din a nu gandi decat din a gandi  ceea ce spun.

Fuga din Irak decisa pe baza motivului neserios invocat de secretarul general al guvernului va avea consecinte nu numai asupra imaginii tarii noastre: pentru SUA este mai importanta sustinerea acum decat a fost la inceput. Iar daca vreun liberal si-a imaginat ca infrangerea republicanilor este semnalul retragerii si ca nu riscam nimic in relatia cu SUA - desi nu cred ca au mers atat de departe -, ar fi timpul sa afle ca democratii au neoconservatorii lor si ca foarte probabil politica externa americana nu va suferi modificari substantiale. 

A ironiza Statele Unite asa cum a facut-o Radu Stroe, numai pentru ca dupa intrarea in Uniunea Europeana unii politicieni isi imagineaza ca nu mai avem nevoie nici de americani si nici de NATO, este riscanta in contextul relatiilor internationale de azi, cand lumea occidentala, confruntata cu amenintarea terorista, priveste cu ingrijorare si spre ascensiunea geostrategica a Rusiei. Fenomen care va avea poate consecinte si asupra Romaniei, tara la frontiera celor doua spatii de securitate, euroatlantic si eurasiatic.  Primul semn ar putea fi chiar ostilitatea in crestere a Moldovei influentata de Kremlin fata de Romania. Poate ca Radu Stroe ar trebui sa coboare de la planeta Venus pe planeta Pamant.

Ne puteți urmări și pe Google News