EDITORIALUL EVZ: Şi Crin Antonescu a ratat bacalaureatul

EDITORIALUL EVZ: Şi Crin Antonescu a ratat bacalaureatul

Aproape că nu există politician din opoziţie care, în aceste zile, să nu-şi fi spus părerea despre examenul de bacalaureat. Şi Vanghelie, şi Marga, şi Aura Vasile, şi Ecaterina Andronescu, toţi au avut ceva de spus.

O singură insulă de tăcere: preşedintele PNL, Crin Antonescu. M-am uitat în baza de date a mai multor agenţii de presă: nimic. Am citit monitorizările emisiunilor de televiziune: omul n-a fost nici măcar la săptămânala şuetă televizată din curtea amicului său Dan Voiculescu. De peste o săptămână, conducerea PNL absentează, de facto, de la orice dezbatere publică. Doar PSD a avut iniţia tiva proiectului de lege privind confiscarea extinsă a averilor. Comunicatul de presă referitor la decizia Tribunalului Bucureşti de a-i acorda despăgubiri de 160 de milioane de euro omului de afaceri Costică Costanda a fost semnat de Victor Ponta şi de şeful PNL Bucureşti, Andrei Chiliman. Biroul Permanent al PNL a intrat în vacanţă de aproape două săptămâni. De luni, 27 iunie, agenţiile de presă sau site-urile de ştiri nu mai înregistrează nicio activitate publică a preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Nu sunt eu însumi vreun workaholic şi nici nu sunt un admirator al celor care lucrează câte 12 ore pe zi, şapte zile din şapte. Concediul de vară ar trebui înscris, după opinia mea, pe lista drepturilor fundamentale ale omului. Îi antipatizez, pur şi simplu, pe politicienii care fac paradă cu programul lor extins de lucru. Nu cred nici în sinceritatea şi nici în eficienţa lor. În sfârşit, partidele fiind organizaţii private, este dreptul suveran al conducerii PNL să-şi ia câte zile libere doreşte. Dar, în cazul special al lui Crin Antonescu, cred că ar trebui făcute câteva menţiuni. În primul rând, ce poţi să crezi despre un politician care, deşi criticat constant pentru faptul că este în fruntea listei de absenteişti din Senatul României, continuă să-şi respecte cu sfinţenie tabieturile de tânăr pensionar? Eu aş folosi cuvântul "nesimţit" – şi îmi cer scuze cititorilor acestui articol pentru că folosesc un termen atât de violent. Însă orice politician din lumea civilizată, în special unul care a fost urmărit de către presă şi al cărui program redus de lucru, de trei, patru ore pe zi, a devenit de notorietate, ar fi făcut un minim efort să schimbe această imagine! N-au apucat să plece la mare nici ţâncii de la grădiniţă, dar Crin Antonescu a şi zbughit-o în vacanţă. Şi, aşa cum se petrece de obicei în regimurile autoritare, cum a plecat şeful suprem, cum au şters-o şi ţucălarii din jurul său. Nici Mihai Voicu, nici Eduard Hellvig, nici alţi membri ai camarilei care conduce PNL nu mai sunt de găsit. Doar ieşirile publice ale lui Ponta au menţinut USL în atenţia publicului.

Repet, este problema fiecărei formaţiuni politice cum îşi gestionează resursele umane. Ce facem însă dacă România va avea un preşedinte care lucrează trei zile pe săptămână şi-şi ia vacanţă de la solstiţiul de vară până în echinocţiul de toamnă? Şi acum, oricât de mult s-ar strădui premierul Emil Boc să arate că subordonaţii săi muncesc pe brânci, avem nişte serioase probleme internaţionale. Miniştri români lipsesc pe capete de la reuniunile sectoriale ale Consiliului European. Uneori nu participă la aceste şedinţe nici măcar secretarii de stat, iar România este reprezentată de către diplomaţii misiunii de la Bruxelles. Iar ulterior stăm şi ne întrebăm de ce nu reuşim să absorbim fondurile europene sau de ce nu avem o politică europeană activă. Dar ce se va întâmpla dacă ţara noastră va avea o problemă de acest tip la cel mai înalt nivel? Absenţa lui Crin Antonescu şi a conducerii PNL de la cea mai importantă dezbatere publică din ultimele două săptămâni mi se pare că ar trebui să dea de gândit. Publicul merita să ştie (acum, nu peste vreo săptămână) care este viziunea acestui posibil viitor partid prezidenţial despre examenele de bacalaureat. România, cred, are nevoie de ceva mai mult decât de un ştrengar fanat, care se pregăteşte să conducă ţara prin intermediul unui talk-show săptămânal, organizat de Dan "Felix" Voiculescu.

Ne puteți urmări și pe Google News