„Succesuri” şi alte bâlbe au fost date uitării încă din campania electorală, iar miştourile ieftine despre fiica preşedintelui erau demult „fumate” după cum se spune în argou. Adevărata problemă a intervenit când presa a publicat imagini cu Elena Băsescu – aflată în campanie electorală – în uniformă militară, la Cluj-Napoca, în timpul unui concert al formaţiei Voltaj.
 
Unii au luat-o drept un act de teribilism, un puseu tipic tinereţii. Alţii au discutat despre terfelirea hainei militare. Şi nu au uitat să citeze din Codul Penal, articolul 241: „Purtarea, fără drept, de uniforme, grade sau insigne militare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent se săvârşeşte în timp de război, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani”. Mai pe româneşte, au cerut ca fata preşedintelui să facă puşcărie pentru că şi-a permis să umble îmbrăcată precum un cadru militar.

Nu ştiu dacă EBA a realizat ce face sau a făcut-o din dorinţa de şoca, de a fi funny sau mai ştiu eu de ce. Cert este că am auzit mârâieli din partea unor ofiţeri. A unor oameni care au respect pentru haina militară, care au fost în misiuni extrem de grele. Şi cărora nu le place ca uniforma să fie maimuţărită în fel şi chip.

Întrebată despre vestimentaţia sa şi probabil sfătuită de un consilier inteligent, EBA a tăcut. Spre norocul ei. Gestul Elenei a fost desigur deplasat, dar de aici până la a cere cercetarea ei penală e cale lungă, prea lungă. Iar exagerările nu-şi au rostul.

Mult mai interesantă a fost reacţia autorităţilor puse faţă în faţă cu acest scandal. Maiorul Constantin Spânu, purtător de cuvânt al MApN, a declarat: „În termeni militari, uniforma militară reprezintă un ansamblu întreg, compus din uniformă şi accesorii. Prin accesorii se înţeleg gradele, însemnele de armă, steagul de identificare etc. Purtarea unor elemente de uniformă nu înseamnă uniformă în termeni militari”, a spus el, adăugând că toate elementele care constituie o uniformă sunt prevăzute în regulamente.

Cu alte cuvinte, dacă nu eşti îmbrăcat la ultimul ac şi la ultimul accesoriu – steluţă, tresă, buton – nu-i uniformă militară. Rişti să fii pedepsit doar dacă umbli în uniformă de gală!

Poliţiştii clujeni au fost şi mai simpatici. S-au autosesizat şi, după ce s-au consultat cu cei de la MApN, au ajuns la aceeaşi concluzie: „Uniforma purtată de Elena Băsescu la un concert desfăşurat la Cluj-Napoca, în perioada în care aceasta era candidat independent pentru alegerile europarlamentare, nu poate fi asimilată cu cea militară”.
 
Niciun om normal la cap nu poate cere pedeapsa cu închisoarea pentru această faptă. Dacă instituţiile statului se comportau normal şi nu obedient, o eventuală amendă ar fi rezolvat problema. A găsit EBA bani de campanie, nu găsea pentru o amărâtă de amendă?

Şi astfel era rezolvat şi orgoliul militarilor. Aşa s-a ajuns la o situaţie tragi-comică. Vorba lui Ciutacu, deci avem voie să mergem în şlapi pe stradă, îmbrăcaţi în generali!

Citiţi şi: SENATUL EVZ: Înainte, ca racul