Mircea Marian: „Claudiu Săftoiu a dus în derizoriu discuţia despre interceptările ilegale pentru că nu poate proba nimic din cele afirmate“.
Un nou scandal care se va sfârşi niciunde: cică Băsescu ar intercepta ilegal telefoanele unor politicieni. A spus-o Claudiu Săftoiu, un om foarte important, dacă ne uităm la funcţiile pe care le-a deţinut. Indignat, preşedintele a cerut Parchetului să-l cerceteze pe fostul şef al SIE. Vor urma dezbateri aprinse, mai toţi vor spune că bănuiau de mult timp că serviciile secrete fac poliţie politică, dar nimeni nu va putea prezenta vreo dovadă. Circul se va opri de la sine după câteva zile.
Sunt unul dintre cei care cred că Săftoiu ştie ce spune. De-a lungul anilor, câteva persoane din sistem mi-au arătat mostre din „capturile“ serviciilor: un e-mail între ministrul Laszlo Borbely şi un oficial de la Bruxelles, în care se punea la cale reîmpă rţirea în regiuni a României, un documentar despre afacerile dubioase derulate de liderii UDMR prin intermediul unor fundaţii sau o notă despre întâlnirea dintre preşedintele de atunci, Emil Constantinescu, şi patronul trustului Expres, Mihai Cârciog. Această ultimă notă, la fel ca alte două care mi-au fost arătate prin 1999, nu avea absolut niciun element care să identifice serviciul sau persoana de la care provenea.
Aici este problema lui Claudiu Săftoiu: nu are cum să probeze cele afirmate şi riscă să devină ridicol atunci când face declaraţii fără acoperire. Oricum, toată povestea pare neserioasă şi nu face decât să creeze impresia că un fost subordonat al preşedintelui vrea să se răzbune pe şeful său, după ce a fost dat afară cu scandal. Singurul lucru bun ar fi ca noii parlamentari să ia în serios avertismentul fostului şef al SIE şi să decidă să exercite un control serios asupra structurilor de informaţii. Băsescu poate profita de serviciile secrete doar urmare a faptului că legislativul a devenit un fel de portavoce a acestor structuri. Atunci când au existat indicii care sugerau că se menţin practicile poliţiei politice, comisiile parlamentare au îndeplinit misiunea de a îngropa scandalul. Nu poţi să nu faci o legătură între această situaţie şi faptul că mai mulţi membri ai Comisiei de control a SRI au fost audiaţi de CNSAS, pentru a lămuri relaţia lor cu fosta Securitate. Nu au primit verdict de colaborare, dar nici nu şi-au publicat dosarul de securitate. Oricum, această comisie are un rol formal, atâta timp cât, prin propriul regulament, elaborat acum 15 ani, nu are voie să verifice acţiunile în desfăşurare ale SRI.
În consecinţă, acei politicieni care tremură de teamă că Băsescu va deveni un dictator nu au decât să modifice legislaţia şi să pună şaua pe serviciile secrete, nu să le dea mai multă putere. Adrian Năstase, de exemplu, ar trebui să-şi amintească faptul că el este cel care a semnat, în 2001, ordonanţa prin care Ministerul de Interne beneficia de dreptul de a deţine „mijloace tehnice specifice“ pentru obţinerea informaţiilor. A doua problemă, ceva mai dificilă, ar fi ca în comisiile de apărare, precum şi în cele de control a SRI şi a SIE, să fie numiţi oameni competenţi şi - dacă se găsesc - şi neşantajabili.