Directorul ziarului începe prin a i se adresa primarului din Bergamo “bărbat inteligent, eficient, director al Canale 5, care câteodată dă cu mucii în fasole. Gândiţi-vă că a sprijinit tâmpenia pronunţată de Beppe Grillo (un comic, actor şi blogger) şi anume să interzicem votul celor bătrâni şi să-l dăm adolescenţilor de 16 ani. De ce? Seniorilor nu le pasă de tineri şi se ocupă doar de ei înşişi, adică scapă din vedere viitorul ocupându-se egoist doar de propria viaţă”.

Comedianului şi adeptului său le scapă o mică problemă “nerelevantă”: Constituţa afirmă că toţi cetăţenii care au împlinit 18 ani sunt în măsură să-şi exprime propriile idei prin intermediul votului şi au aceleaşi îndatoriri. Printre altele, dacă un individ a depăşit 65 de ani nu doar că trebuie să-şi exprime propriile idei prin vot, dar are şi dreptul de a candida la Parlament şi la alte funcţii în Stat. Curtea Constuţională refuză să aprobe propunerile delirante ale celor de la M5S şi ale amicului meu primar lovit dintr-o dată, să nu zic de demenţă, ci de o dulce inconştienţă, având în vedere că Constituţia nu e o găletuşă cu care te joci pe plajă în nisip în timp ce faci pipi”, mai explică jurnalistul într-o notă ironicpă.

Primarul meu, chiar dacă nu este un om lipsit de experienţă, adaugă: cine are un proiect mai bun decât cel al lui Beppe, să ne comunice. Eu aş avea unul, le spune editorialistul: “În loc să se interzică drepturile celor bătrâni, singurii de altfel care plătesc taxele şi care se fac utili societăţii, să interzicem accesul la urnele electorale a cretinilor care nu sunt capabili să raţioneze şi nici să înţeleagă un text scris din cauza analfabetismului cronic”.

Dacă ceva este absurd este să se dea drumul la urne celor de 16 ani

“… mulţi dintre cei care nu înţeleg nimic, nu sunt capabili să-şi termine în mod decent studii minime, să nu mai vorbim de liceu, se disting prin violenţă şi impertinenţă, frecventează discoteci dubioase, se droghează, fac numai cretinităţi, iar dacă-i întrebi cumva cine a fost Craxi, îţi răspund că a trăit pe timpul lui Garibaldi”.

Amice primar, du-te şi uşurează-ţi simţurile în altă parte, îi recomandă Vittorio continuând: “şi aminteşte-ţi că peste 5 ani vei împlini 65 de ani şi pe baza celor ce ai recomandat, trebuie să te retragi din politică. Ceea ce mi-ar displăcea, fiindcă tu, câteodată, când nu eşti “deranjat” de Valcalepio (un vin DOC din zona Bergamo), eşti chiar un tip de toată stima“, conchide editorialistul Vittorio Feltri.