Evenimentul Zilei > International > DW: Tunuri cu apă împotriva demonstranților din Paris
DW: Tunuri cu apă împotriva demonstranților din Paris

DW: Tunuri cu apă împotriva demonstranților din Paris

Mișcarea ”Vestele galbene” blochează de o săptămână străzile în toată Franța. În timpul protestelor lor față de prețurile combustibilului, s-a ajuns la ciocniri violente cu poliția.

Apelul pe rețelele de socializare a avut efecte colosale: mii de demonstranți îmbrăcați în veste galbene reflectorizante s-au adunat sambătă pe bulevardul Champs Élysées din Paris, pentru a protesta față de scumpirea carburanților și o planificată taxă ecologică pe motorină. În momentul în care câțiva protestatari au încercat să treacă de gardurile așezate de autorități la capătul bulevardului, poliția franceză i-a îndepărtat cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

În centrul capitalei Franței au fost așezate mai multe garduri, în zonele în care protestele sunt interzise. Printre acestea se află Place de la Concorde și Champs-Élysées, precum și arealul din jurul Palatului Élysée. Ministerul de Interne al Franței a aprobat demonstrațiile în zona verde de lângă Turnul Eiffel, Champ de Mars. Activiștii au refuzat să accepte oferta.

Autoritățile au îndepărtat demonstranții cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene

Amenințări cu explozibil

Marine Le Pen, șefa partidului de extremă dreapta, Adunarea Națională (fostul Front Național), a acuzat guvernul de imixtiune în aceste protexte. Le Pen a criticat faptul că în zona verde ”uriașă”, Champ de Mars, protestele ar părea minuscule. Autoritățile au mobilizat 3.000 de polițiști, preconizând violențe din partea grupărilor extremiste de dreapta și de stânga.

Și în alte locuri, activiștii au încercat să blocheze străzi. În Bordeux, în vestul Franței, autoritățile nu au aprobat nicio demonstrație. Conform procurorului Yves Gambert, citat de agenția de pesă AFP, în Angers, un militant al ”Vestelor galbene” în vârstă de 45 de ani a ieșit în stradă purtând asupra sa explozibil, încercând în acest fel să-l convingă pe președintele Emmanuel Macron să primească o delegație a protestatarilor. Abia după negocieri de ore întregi, acesta s-a predat poliției. 

Bulevardul Champs Élysées a fost blocat de protestatari

Proteste împotriva ”Politicii pentru bogați”

Demonstranții protestează de o săptămână față de politica de reformă a președintelui francez Emmanuel Macron. La sfârșitul săptămânii trecute, în toată Franța au ieșit pe stradă 300.000 de oameni. Două persoane și-au pierdut viața. Conform ministrului francez de Interne, Christophe Castaner, până vineri au fost răniți 136 de polițiști și peste 600 de civili.

Mișcarea ”Vestele galbene” nu este condusă de un partid sau de sindicate.  Aceasta s-au constituit pe rețelele de socializare. Criticii protestează împotriva prețurilor mari la combustibil, dar și împotriva președintelui Macron și a politicii sale, pe care aceștia o consideră a fi gândită pentru oamenii înstăriți. Protestatarii au cerut printre altele și demisia lui Macron. Președintele planifică să anunțe marți un ”pact social”, prin care creșterea taxelor pe motorină să fie concepută ca o măsură ”corectă și democrată”.

  • Autoare/Autor Lavinia Pitu (afp/dpa)