Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul „ICE Dunărea”. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceaușescu (VIII). Ce făcea Dan Voiculescu, răsfățatul Securității, cu cinci zile înainte de Revoluție
Dosarul „ICE Dunărea”. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceaușescu (VIII). Ce făcea Dan Voiculescu, răsfățatul Securității, cu cinci zile înainte de Revoluție

Dosarul „ICE Dunărea”. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceaușescu (VIII). Ce făcea Dan Voiculescu, răsfățatul Securității, cu cinci zile înainte de Revoluție

Documentele ICE Dunărea de la CNSAS și de la Arhivele Naționale arată că mogulul era favorizat de Securitate. Dacă nu ar fi existat evenimentele din 1989, el pregătea noi afaceri cu ofițerii.

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu (67 de ani), avea planuri de „prosperitate” și afaceri cu ofițerii de la Întreprinderea de Comerț Exterior (ICE) Dunărea. „Evenimentul zilei” a descoperit o notă de convorbiri, din 11 decembrie 1989, ce cuprindea discuţii între Voiculescu şi securiştii de la ICE Dunărea.

Actualul politician avea 43 de ani și era șeful reprezentanței de la București a firmei cipriote Crescent. Viaţa acestuia se schimbase din anul 1982, când a plecat de la ICE Vitrocim, iar Securitatea l-a abandonat ca sursa „Felix”, deoarece a fost primit în Partidul Comunist. Timp de şapte ani, Crescent, condusă de Voiculescu, a fost unul dintre „tovarăşii” de afaceri ai Securităţii. Zeci de operațiuni strict secrete de export-import au fost intermediate de firma cipriotă, iar el era cel care negocia totul.

A cerut mai multe nave

Pe 11 decembrie 1989, Voiculescu a discutat despre exportul de ciment în cadrul unei operaţiuni de switch valutar româno-brazilian. Amploarea operaţiunilor firmei Crescent este dovedită şi de faptul că Voiculescu cerea nave pentru exporturile viitoare pe destinația Algeria, Spania și Republica Dominicană. Pe 11 decembrie 1989, postul de televiziune Budapesta 1 a difuzat primele imagini avându-l în prim plan pe preotul reformat Laszlo Tokes, care cerea ajutorul pentru a nu fi mutat din parohia pe care o conducea. A fost scânteia care a declanşat Revoluţia de la Timişoara.

Planurile pentru un 1990 comunist: să exporte în SUA

Anul 1989 a fost unul „plin de împliniri măreţe” pentru firma Crescent, potrivit documentelor. Pe 14 octombrie 1989, Elena și Nicolae Ceaușescu deschiseseră Târgului Internațional București, sub deviza „Comerț-Cooperare- Dezvoltare-Pace”. Societatea cipriotă Crescent, condusă de Dan Voiculescu, avea un pavilion acolo. A fost locul unde ofiţerii de la ICE Dunărea s-au întâlnit cu politicianul şi au avut o discuţie generală privind exportul de ciment pe destinațiile: Algeria, Spania, Anglia și SUA. Unul dintre partenerii favoriţi de discuţii ai lui Voiculescu era economistul Mihai Lazăr, actualul director general GRIVCO.

Afacerile dintre Securitate şi Crescent erau de zeci de milioane de euro. Pe 29 decembrie 1987, Voiculescu îi informa pe şefii ICE Dunărea, Constantin Gavril şi Constantin Rotaru, că „cifra de afaceri a firmei sale – biroul din Bucureşti – a reprezentat circa 138 de milioane de dolari (exportimport), din care circa 70% cu ICE Dunărea, apreciind în acest sens eforturile făcute de cele două firme pentru derularea unui asemenea volum de afaceri”.