Evenimentul Zilei > Politica > Doi alpiniști români salvați cu elicopterul din Himalaya. Unul a fost internat în spital
Doi alpiniști români salvați cu elicopterul din Himalaya. Unul a fost internat în spital

Doi alpiniști români salvați cu elicopterul din Himalaya. Unul a fost internat în spital

Doi din membrii primei expediții integral românești care încearcă să cucerească vârful Annapurna din Himalaya, au fost salvați cu un elicopter. Ei nu au mai putut înainta, după ce unul din alpiniști, care a fost lovit în cap de un bloc de gheață dislocate la o avalanșă, s-a simțit tot mai rău.

Arădeanul Zsolt Torok și bucureșteanul George Porancia alpinist și meteorolog pe Vârful Omu, au fost recuperaţi dintre taberele de la 5.700 m și 6.500 m, cu ajutorul unui elicopter. George a fost lovit la cap de o bucată de gheață, săptămâna trecută, în timpul unei avalanşe care l-a surprins fără să poarte cască de protecție.

Arădeanul Zsolt Torok, timișoreanul Cristian Tzecu, bucureștenii Cătălin Neacşu şi George Paroncia participă, în perioada 28 martie – 30 mai, la prima expediţie integral românească de cucerire a vârfului Annapurna (8.091 metri), din Himalaya. Respectivul vârf se află între primele cinci din lume ca dificultate de escaladă, alături K2, Nanga Parabat, Kanghenga şi Dhaulagiri.  Alpiniştii nu vor duce pe vârful Annapurna doar steagul României, ci şi un banner al Asociaţiei "Ceva de Spus", din Timişoara, care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi. Bannerul conţine semnăturile şi mesajele mai multor membri ai acestei asociaţii.

”Duminică dimineața, a venit primul apel de la Zsolt, în care își exprima îngrijorarea cu privire la comportamentul lui George. Apoi, după-masa în jurul orei 17 (ora României), ora 20 la ei, a sunat din nou și mi-a zis că George se simte foarte rău, abia mai poate să facă doi pași și în continuare dorește doar să urce. Zsolt m-a rugat să contactăm agenția, compania de asigurări și tot ce e nevoie, pentru a fi scoși cu elicopterul de dimineață. La ora la care m-a sunat, ei erau încă în peretele de gheață, iar Zsolt a zis că revine cu un telefon peste câteva ore, urmând ca el să încerce să coboare cumva cu George până la locul de bivuac, unde aveau și un depozit de echipament, între cele două tabere. Erau singuri pe acest traseu. Din păcate, Zsolt nu a mai reușit să sune, însă noi cei de acasă, am reușit să rezolvăm evacuarea lor și așteptăm totuși un telefon de la ei. Nu am știut dacă au rămas fără baterie, dacă nu au semnal, sau dacă e problemă cu starea lor. Dimineață la ora 4 (ora României), spre bucuria noastră, a sunat Zsolt și a zis că au reușit să ajungă la locul de bivuac și sunt ok. I-am dat detalii despre evacuare și apoi au așteptat să sosească elicopterul”, a scris Minerva Vincze, soția lui Zsolt, pe blogul expediției.

În acest moment  Zsolt este în tabara de bază, alături de Cristian Tzecu și Cătălin Neacșu, iar George Porancia a fost dus cu elicopterul direct în Kathmandu la spital, unde va rămâne internat în perioada următoare.

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: