Pentru a înţelege mai bine legătura, EVZ vă prezintă cronologia evenimentelor din 2007 şi până în 2012:
11-12 APRILIE 2007
Kondyakov a fost în Romania pe 11 şi 12 aprilie în interesul companiei Novocom, pe care o reprezintă şi că a discutat cu mulţi oficiali, însă nu despre suspendarea lui Traian Băsescu, a susţinut acesta pentru BBC. "Nu ştiu de ce Traian Băsescu mi-a menţionat numele. Sunt gata să mă întâlnesc cu domnul Băsescu pentru a discuta acest lucru. Repet, nu avem nimic cu el, iar interesele noastre sunt doar economice", a spus Kondyakov.
4 MAI 2007
Preşedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat în interviul acordat "României libere", în data de 4 mai 2007, că ar exista informaţii despre structuri externe care ar fi fost interesate în destabilizarea României. Traian Băsescu a rostit un nume, Kondyakov, un personaj considerat important şi care ar fi făcut o vizită în România cu puţine zile înainte de votul din Parlament pentru suspendarea preşedintelui.
„Nu pot spune decât un singur lucru: priviţi cu multă atenţie afirmaţiile făcute de fostul şef al SIE, Ioan Talpeş. Este interesant, de asemenea, dacă a fost vreo vizită a unui domn foarte important, Kondyakov, cu vreo două-trei zile înainte de votul de suspendare dat de Parlament. Poate politicienii cu care s-a întâlnit pot spune mai multe”, a afirmat, misterios, Băsescu. Ioan Talpeş declarase că „Rusia nu a întrerupt niciodata o politică de presiune şi control a României”.
5 MAI 2007
INTERVIU EVZ cu Alexandr Kondyakov

  • În 2007, Evenimentul zilei a fost singurul ziar din România care a stat de vorba cu controversatul Alexandr Kondyakov. El i-a a cordat jurnalistului Silviu Sergiu un scurt interviu.

Kondyakov: „Am avut întâlniri fără legătură cu suspendarea”

„Evenimentul zilei”: V-aţi întâlnit cu politicieni români înainte de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu?
Alexandr Kondyakov: Da. Este adevărat că m-am întâlnit cu politicieni români, dar aş vrea să precizez că nu exista nicio legătură cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Dar de ce v-aţi întâlnit?
Eu m-am întâlnit de mai multe ori cu politicieni români, pentru ca am ajutat cât am putut la dezvoltarea relaţiei bilaterale dintre România şi Rusia.

Cine sunt aceşti politicieni?
Nu vă pot spune. Am avut întâlniri informale şi nu am acordul lor să le dezvălui identitatea.

Când aţi fost în România?
În a doua jumătate a lunii aprilie.

Cum comentaţi asocierea dv. cu suspendarea lui Traian Băsescu?
Nu comentez.
7 MAI 2007
EVZ dezvăluia la câteva zile după declaraţia lui Traian Băsescu că omul lui Putin, Alexandr Kondyakov, s-a întâlnit, la Bucureşti, cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, cu senatorul PNL Radu Stroe şi cu Cozmin Guşă, liderul PIN.
Potrivit acestora, unul dintre obiectivele vizitei lui Kondyakov a fost negocierea unei deplaăari oficiale a lui Tăriceanu la Moscova. Discuţia a avut loc fix cu o săptămână înainte de suspendarea preşedintelui Băsescu.

Informaţia a fost confirmată parţial pentru EVZ de Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României: „Pe 12 aprilie a avut loc, la Palatul Victoria, o scurtă întâlnire de prezentare a persoanei respective (Alexandr Kondyakov) cu domnul prim-ministru, în prezenţa senatorului PNL Radu Stroe.

La rândul său, Radu Stroe, şeful Comisiei de Control a SRI, confirma întâlnirea: „Kondyakov îşi cauta de lucru pentru că ştie că va fi o perioada de alegeri aici. Noi ne-am văzut de treabă, iar el a fost lăsat să spună ce vrea. Dar nu s-a concretizat nimic. Kondyakov e un fel de Săftoiu al lui Putin”.
Potrivit BBC, numele lui Aleksandr Kondyakov apare pe internet ca director executiv al Novocom, un centru de analiză politică din Moscova care le asigura consultanţă în domeniul informaţiilor guvernului rus şi presedintelui Putin, membru al mişcării ruse "Liderii viitori ai noului mileniu", dar si al Marii Loji Masonice Ruse (Mare Secretar al Lojii – n.n.). şi, nu în ultimul rând, consilier al preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, conform prezentării sale de pe site-ul Centrului European de Studii Politice.

25 MAI – 25 IUNIE 2012
Kondyakov ar fi revenit în România între 25 mai-25 iunie întrucât este implicat în compania UNIO SA, cu sediul în Satu Mare, un producător important de echipament industrial, cu contracte de furnizare de echipament cu societăţile CNH Petroşani, SNLO Târgu Jiu, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni sau Hidroelectrica.

19 IUNIE 2012

Pe de altă parte, Robert Turcescu a prezentat în emisiune un document prin care se cerea aprobarea unei vize de România în perioada 25 mai – 25 iunie 2012 pe numele lui Alexander Kondyakov, demostrând astfel că personajul în cauză a fost prezent în România înaintea referendumurilor de demitere a preşedintelui din 2007 şi din 2012. 

Cozmin Guşă a declarat la postul B1 TV că îl cunoaşte pe Alexander Kondyakov, dar că nu a mai vorbit cu el din 2010. De asemenea, acesta a arătat că l-a cunoscut mai bine pe acesta în timp ce Mihail Casianov era primul ministru al Rusiei. Între timp, acesta a cochetat cu formarea unui partid împotriva lui Putin. „Acela a fost şi momentul în care rolul lui Kondyakov pe culoarele Kremlinului s-a diminuat. El este în continuare un om foarte bine conectat în Rusia, datorită poziţiei pe care a avut-o, de secretar general al Marii Loji Masonice din Rusia şi de aici legăturile cu România şi masonii români”, a declarat Cozmin Guşă. Pe lângă centrul de analiză politică Novocom, de la Moscova, Kondyakov mai are o firmă cu acelaşi profil, New Communications, cu sediul la New York.  
În susţinerea acestor declaraţii, Robert Turcescu a prezentat şi o serie de declaraţii ale liderilor politici care sunt acum la Putere.
ANDREI MARGA, 7 MAI 2012:
"Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi", a declarat ministrul de Externe, Andrei Marga. Acesta şi-a amintit cum a dat el cu ochii de preşedintele Rusiei pentru prima oară. "Am avut amândoi, cu domnul Crin Antonescu, ocazia să fim primii vizitatori la Putin ca premier, acompaniindu-l pe premierul Radu Vasile". Marga a mai spus că "există multe idei preconcepute în Rusia faţă de noi şi invers" şi că "sunt multe acorduri cu Rusia, ele cam stau în rafturi".
VICTOR PONTA, 9 IULIE 2012:
"Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29 iulie. Merkel şi creştin democratii germani sunt cei care au crezut întodeauna în austeritate, în tăieri. În timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene. Inidferent ce vor creştin democraţii germani, românii vor vota pe 29 iulie", a spus Victor Ponta.
CRIN ANTONESCU, 13 IULIE 2012:
„S-a vorbit despre faptul că preşedintele Comisiei Europene i-ar fi spus domnului prim-ministru Ponta să-i spună preşedintelui României că n-are voie să schimbe oamenii din conducerea Parchetului, în fine, o listă, un «to do list» sau «to do not list». Vreau să fie încă o dată foarte limpede, preşedintele nu primeşte ordine şi dispoziţii de la nimeni, cu excepţia Parlamentului în unele cazuri şi cu excepţia poporului român atunci când se pronunţă, la alegeri sau la referendum”, a declarat Crin Antonescu.
TUDOR CHIUARIU, 18 IULIE 2012:
"Raportul acesta politic seamănă cu un document de partid intitulat "Salvaţi-l pe pedelistul Băsescu". Problema domnului Barroso nu e Justiţia din România, ci cum să nu piardă colegul şi subalternul său, domnul Băsescu, postul din care românii vor să-l izgonească", a spus Chiuariu într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL. "E trist că magistraţii au ajuns batjocura unor politruci ca Băsescu şi Barroso. Acest raport e o jignire", şi-a continuat tirul deputatul liberal, care s-a declarat convins că "MCV a devenit o armă împotriva poporului român".
Rămâi pe www.evz.ro pentru a afla cele mai noi informaţii despre acest subiect.
CITIŢI ŞI:

  • Băsescu la GDS: Generaţia tânără din PSD, mult mai rea decât generaţia lui Iliescu
  • TELEORMAN. USL vrea să scoată 80% din electorat cu TOMBOLE 
  • Cezar Preda: Dacă referendumul este invalidat, Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni
  • UDMR: Maghiarii din România să voteze la referendum "după conştiinţă"
  • USL MAI INVENTEAZĂ O MANEVRĂ. Referendum de două zile pentru a-l demite pe Băsescu
  • Traian Băsescu cere clarificarea regulilor după care se va desfăşura referendumul