Doctorul Socrates, ucis de o infecţie

Doctorul Socrates, ucis de o infecţie

Brazilianul a murit la doar 57 de ani după o infecţie intestinală. Fostul mijlocaş căzuse în patima băuturii.

Mijlocaşul Socrates, fostul mare fotbalist brazilian din anii '80, a murit ieri dimineaţă într-un spital din Sao Paolo, la doar 57 de ani.

Fostul mijlocaş ofensiv avea probleme hepatice cauzate de consumul de alcool. O infecţie intestinală i-a fost fatală, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Era licenţiat în medicină

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut pe 19 februarie 1954, la Belem do Para, Socrates a fost o figură aparte în fotbal. A jucat pentru formaţiile Botafogo, Corinthians, Fiorentina, Flamengo şi Santos. În echipa naţională a Braziliei a adunat 60 de selecţii şi a înscris 22 de goluri. A participat la Campionatele Mondiale din 1982 şi 1986, fiind coleg de generaţie, printre alţii, cu Zico, Alemao sau Careca.

La turneul final găzduit de Mexic în 1986, Socrates a jucat în celebrul meci Brazilia-Franţa, disputat în sferturile de finală. Partida a fost considerată una dintre cele mai spectaculoase din istoria Campionatelor Mondiale şi a fost arbitrată de românul Ioan Igna. Francezii s-au calificat în semifinale după executarea loviturilor de departajare, după ce la finalul celor 120 de minute scorul a fost egal, 1-1. Socrates a ratat un penalty, la fel ca şi Michel Platini, marea vedetă a Franţei.

În timpul acelui joc, cinci brazilieni au făcut infarct în faţa televizoarelor. "A fost un meci memorabil. Jucătorii erau disciplinaţi şi nu mi-au făcut probleme. Cu Socrates nu am avut niciun dialog pe parcursul întâlnirii. Se remarca prin fizicul impozant şi prin controlul balonului", ne-a povestit fostul arbitru internaţional Ioan Igna.

Poreclit "Doctorul", Socrates era licenţiat în medicină şi a fost cunoscut pentru pregătirea intelectuală mult peste nivelul unui fotbalist. Rai, fratele său mai mic, a câştigat Campionatul Mondial în 1994. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4vk2OkagTuY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/jIqOHQ2ErGU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 22 de goluri a marcat Socrates pentru echipa naţională a Braziliei, cu care a participat la Mondialele din 1982 şi 1986