Evenimentul Zilei > Actualitate > DOCTOR EVZ: Cum se vaccinează copiii?
DOCTOR EVZ: Cum se vaccinează copiii?

DOCTOR EVZ: Cum se vaccinează copiii?

Vă răspunde Alexis-Virgil Cochino, medic rezident pediatrie la IOMC „Alfred Rusescu“, din Bucureşti.

Florina: Ce vaccinuri se fac la vârsta de un an? Medicul nostru de familie nu comunică foarte bine şi am vrea să ştim şi noi mai multe detalii. După vaccinurile de la un an, când se fac următoarele?
La un an se vaccinează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi a poliomielitei. Aceasta reprezintă schema obligatorie din ţara noastră. Dacă doriţi protecţie suplimentară, se pot adăuga vaccinurile împotriva Hae mophilus influenzae (laringită gravă, otită, pneumonie, septicemie, meningită) şi Pneu mococ (otită, pneumonie, septicemie). Vac cinările obligatorii următoare sunt la un an şi două luni, un an şi şase luni, doi ani şi şase luni.

Laurenţia:
Am o fetiţă de 2 ani care se scarpină mai mereu la nas. La analize i-au ieşit oxiuri. E posibil ca mâncărimile de la nas să aibă legătură cu oxiurii. Se poate întări organismul aşa încât acesta să fie cât mai puţin favorabil dezvoltării paraziţilor?
Parazitozele, mai ales dacă sunt simptomatice, trebuie tratate. Prevenirea lor cuprinde reguli generale de igienă şi deparazitarea animalelor de casă.