DOCTOR EVZ: Cum pot trata alergiile la alimente?

DOCTOR EVZ: Cum pot trata alergiile la alimente?

Vă răspunde prof. dr. Ion Fulga, şeful catedrei de farmacologie, UMF „Carol Davila“, Bucureşti.

Mariana, 30 de ani: La un interval de 3-4 luni fac alergii alimentare la diverse produse. Ultima dată am făcut la ciocolată. Partea proastă este că mi se umflă mâinile, picioarele, buzele, faţa, şi câteva zile îmi este foarte greu să mă mişc. De câteva ori mi s-a dat intravenos hemisuccinat de hidrocortizon, iar umflăturile au cedat rapid. Îmi este însă teamă să fac aceste injecţii. Ce ar trebui să fac pentru a trata aceste alergii? Alergia este, în esenţă, o sensibilitate particulară a persoanei alergice la anumite substanţ e, iar cea mai bună soluţie este identificarea substanţelor la care respectiva persoană este alergică şi evitarea acestora. Dacă, în ciuda eforturilor de evitare, persoana alergică a venit totuşi în contact cu una dintre substanţele la care este alergică şi a dezvoltat o reacţie alergică, singura soluţie este tratamentul respectivului episod, aşa cum se pare că s-a şi procedat în cazul de faţă. Tratamentul vindecă însă numai episodul alergic nu şi alergia. Alergia (sensibilitatea la anumite substanţe) se menţine de obicei toată viaţa. Un consult alergologic permite o mai bună stabilire a unui regim de viaţă corespunzător, astfel încât să se evite la maximum posibil apariţia acestor neplăceri.

Ne puteți urmări și pe Google News