DOCTOR EVZ: Ce risc dacă nu mă operez de apendicită?

DOCTOR EVZ: Ce risc dacă nu mă operez de apendicită?

Vă răspunde DORU CRISTIAN GAVRILĂ, medic internist, Policlinica Nr. 2, Brăila.

Andreea, 35 de ani: Am fost în două spitale (unul de stat, unul privat), unde mi s-a pus aacelaş i diagnostic: apendicită. Ultimul medic care m-a consultat a spus că depinde de mine dacă vreau să mă operez sau nu şi mi-a recomandat antibiotice. Problema este că am dureri în continuare. Ce risc dacă nu mă operez? Să mai urmez tratamentul câteva zile?   Apendicita reprezintă o inflamaţie a apendicelui, acesta fiind o prelungire digitiformă (în formă de deget) aflată la exteriorul tubului digestiv, dar comunicând cu acesta printr-un orificiu de dimensiuni variabile de la o persoană la alta.

În momentul în care apendicele se inflamează, de multe ori coexistă o infecţie locală, orificiul de comunicare se micşorează şi predispune la persistenţa infecţiei locale. În aceste condiţii, răspunsul la tratamentele uzuale (cu antibiotice şi antiinflamatoare) este mai dificil.

Tratamentul chirurgical, în schimb, previne complicaţiile imediate sau la distanţă, inclusiv formarea locală a unui abces care, în primele faze, nu are simptome. Îndepărtarea cauzei este preferabilă pentru confortul pacientului (perforaţia apendicelui duce la peritonită). Nici medicul de familie şi nici chirurgul nu pot garanta că un apendice inflamat nu se va perfora. Ovidiu, Arad, 19 ani: La ce riscuri se expune un bărbat homosexual care întreţine relaţii sexuale cu un alt bărbat, ca pasiv? Poate să aibă şi probleme cu prostata?  Pot apărea probleme cu prostata în condiţiile în care partenerul prezintă o infecţie cu posibilitatea transmiterii acesteia pe calea uretreie (urinară). Pot apărea frecvent prostatite (n.r. - inflamaţia prostatei). Pentru a se exclude o astfel de problemă, este de preferat ca ambii parteneri să facă analize care includ examen coprologic, rectoscopie, teste serologice. Pentru a vă proteja se poate folosi prezervativul, care oferă confort mai mare. Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro, Telefon: 202.20.00, Fax: 202.20.01. În ziarul de mâine răspunde Alexis-Virgil Cochino, medic rezident pediatrie, IOMC „Alfred Rusescu“, Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News