Vă răspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Lorena, 29 de ani: Am fost diagnosticată de curând cu endometrioză, boală ce se datorează şi unui sistem imunitar slăbit şi, ca o metodă de a lupta cu această boală cronică, pentru ca ea să nu se dezvolte, trebuie să ţin o dietă care să-mi stimuleze sistemul imunitar. Boala presupune un exces de estrogen şi am înţeles că morcovul ar trebui evitat pentru că îmi stimulează creşterea de estrogen. Pe de altă parte, am înţeles că morcovul aduce un estrogen pozitiv care îl combate pe cel negativ. Ce dietă ar trebui să ţin?
Un regim potrivit este un regim antiinflamator, adică ar trebui să consumaţi peşte oceanic, de apă rece, care conţine acizi omega 3 sau să luaţi suplimente cu omega 3. Să nu mâncaţi prăjit, fast-food, dulciuri. În niciun caz să nu luaţi excitante, de exemplu cafea sau băuturi carbogazoase.
Este bine să evitaţi prăjelile, chiar cele făcute gospodărie, mai ales să nu prăjiţi cu uleiuri nerezistente la prăjit, cum este cel de floarea soarelui pentru că el se degradează şi este cancerigen, iar starea dumneavoastră inflamatorie va fi exacerbată.
Puteţi mânca legume şi fructe crude, de sezon, nu din seră sau solar. Toate legumele şi fructele sunt puternic antiinflamatoare, mai ales fructele de pădure. Sau le puteţi ţine în congelator pentru a le consuma ulterior.
Morcovii nu vă vor dăuna. Fitoestrogenii, adică cei din plante, nu au aceeaşi acţiune precum estrogenii umani sau precum cei folosiţi în terapia de substituţie hormonală, care sunt de sinteză. Aceştia din urmă sunt cei mai nocivi. Până acum nu s-au dovedit efecte adverse ale fitoestrogenilor. Ei se găsesc în plante precum soia, mărar, pătrunjel.
Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 0741 830 707. Vă rugăm să menţionaţi în mesajele dumneavoastră vârsta şi dacă suferiţi de vreo afecţiune.