Evenimentul Zilei > Actualitate > DOCTOR EVZ: Băieţelul meu a fost diagnosticat cu ambliopie severă
DOCTOR EVZ: Băieţelul meu a fost diagnosticat cu ambliopie severă

DOCTOR EVZ: Băieţelul meu a fost diagnosticat cu ambliopie severă

Vă răspunde ANDREEA CIUBOTARU, medic oftalmolog, Centrul Medical Infosan, Bucureşti.

Am un băieţel (şase ani) şi a fost diagnosticat cu ambliopie severă la ochiul stâng. Acum doi ani, am urmat aproape toate indicaţiile tuturor doctorilor, dar, nu se vede nicio diferenţă, vede doar două rânduri, cele de sus. Problema este că l-am distrus psihic punându-i aproape zilnic ocluzi sau picături în ochiul cel bun. Ce îmi recomandaţi?

La copii, orice caz de ambliopie severă (ochi leneş) la care vederea nu s-a îmbunătăţit în urma acoperirii ochiului bun şi purtării ochelarului ar trebui reevaluat.

Dacă nu există o boală retiniană care împiedică ochiul să vadă, poate că ochelarul nu mai este de actualitate – este prea mare sau prea mic sau poate că regimul de ocluzie nu a fost suficient.
 
În situaţia ambliopiei severe se recomandă acoperirea ochiului bun de dimineaţă până seara, cu reevaluare la perioade foarte scurte (o lună), ca să nu se slăbească şi ochiul bun, acoperire însoţită şi de purtarea concomitentă a ochelarilor.

Mai există şi varianta "mai blândă" de ocluzie (acoperire) a ochiului bun de 6-8 ore pe zi, tot simultan cu portul ochelarilor.

În situaţia baietelului dumneavoastră, fie este vorba de o ocluzie insuficientă, fie reţeta de ochelari trebuie schimbată.

Trimiteţi întrebările la [email protected] Telefon: 0741 830 707