Aproape la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, lotul feminin de gimnastică a contribuit serios la zestrea de medalii a delegaţiei României. Practic, din 1976 încoace, reprezentantele noastre la această disciplină nu au ratat podiumul la nicio ediţie a Olimpiadei.
Celebra Nadia Comăneci susţine însă că, la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, echipa Statelor Unite ale Americii nu are cum să rateze aurul, în timp ce România, China şi Rusia se vor bate pentru celelalte medalii. "Statele Unite n-au cu cine să concureze. Pot să piardă aurul doar dacă gimnastele lor cad de pe aparate. Dacă vom urca mai mult de locul trei, va fi fenomenal. În România, avem, în total, în jur de 100 de gimnaste. În Statele Unite, sunt 4 milioane de copii care fac gimnastică. În România, sunt vreo cinci sau şase cluburi de gimnastică, iar în State – 2.500", a precizat "Zeiţa de la Montreal", într-un interviu acordat pentru EVZ.
Reîntoarcerea la lotul olimpic tricolor a antrenorilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang, produsă în iunie 2010, îi face însă pe români să spere că gimnastele noastre vor contrazice pronosticul Nadiei şi le vor "fura" americancelor aurul olimpic.
Lucrează alături de partenerii de viaţă
Întâmplarea face ca atât la lotul olimpic feminin al României, cât şi cel al Statelor Unite ale Americii, de pregătirea sportivelor să se ocupe câte o "Doamnă de fier". Echipa noastră este antrenată de cuplul Octavian Bellu – Mariana Bitang, tehnicieni supranumiţi "făuritorii fabricii de medalii", iar antrenorul-coordonator al lo­tului olimpic american este nimeni alta decât Martha Karoly, care, împreună cu soţul ei Bella, au format-o pe Nadia Comăneci şi au făcut din gimnastica feminină românească o forţă a lumii.
Mariana Bitang (49 de ani) şi Martha Karoly (69 de ani) sunt două antrenoare cărora toată lumea le apreciază rezultatele extraordinare pe care le-au obţinut în gimnastică. În acelaşi timp, însă, ele sunt percepute de opinia publică drept două persoane severe, care nu acceptă ca sportivele să mişte în front. De-a lungul timpului, atât Marian Bitang, cât şi Martha Karoly au primit din partea unor foste eleve acuzaţii pentru tratamentele dure şi pentru dieta severă pe care le-au aplicat sportivelor.
O altă similitudine o reprezintă faptul că ambele sunt căsătorite cu antrenorii alături de care au lucrat sau lucrează. Martha Karoly a activat atât la lotul feminin al României, cât şi la cel al SUA, împreună cu soţul ei, Bella. Mariana Bitang şi Octavian Bellu şi-au oficializat în 2008, în secret, relaţia pe care o aveau de mulţi ani. Culmea, soţii celor două antrenoare poartă mustaţă!

"Statele Unite n-au cu cine să concureze. Pot pierde aurul doar dacă gimnastele cad de pe aparate."
Nadia Comăneci, fostă mare gimnastă

Bitang, acuzată de "tratamente inumane"

 • Mariana Bitang pregăteşte, împreună cu Octavian Bellu, lotul olimpic feminin de
 • gimnastică din 1992. Cei doi au demisionat în 2005, dar au revenit în 2010;
 • Are în palmares 163 de medalii olimpice, mondiale şi europene (68 de aur, 52 de argint şi 43 de bronz);
 • Este pasionată de cultura japoneză;
 • În 2004, a fost dată în judecată, împreună cu Octavian Bellu, de fosta gimnastă Oana Petrovschi, sub învinuirea de "tratamente inumane". Petrovschi susţinea că Mariana Bitang a obligat-o să se antreneze accidentată. Cei doi antrenori au mai fost acuzaţi că înfometau sportivele şi că le "dijmuiau" primele.

"Ne zgâria, îşi înfigea unghiile în ceafa noastră"

 • Martha Karoly şi soţul ei, Bella, au descoperit-o şi au antrenat-o pe Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume notată cu 10;
 • În 1981, cei doi au emigrat în SUA, unde au început să antreneze un an mai târziu;
 • Martha şi Bella Karoly au pregătit echipa feminină a SUA care a cucerit în 1996, la Atlanta, primul titlu olimpic din istorie;
 • Din 2001, Martha Karoly este antrenorul-coordonator al lotului olimpic feminin al SUA;
 • Fosta gimnastă Emilia Eberle a dezvăluit, în 2008, că Martha şi Bella Karoly obişnuiau să le aplice corecţii fizice sportivelor. "Ea ne zgâria. Îşi înfigea unghiile în ceafa noastră şi ne scutura", a povestit Eberle.

CITIŢI ŞI:

 • INTERVIUL ZILEI. Nadia Comăneci: România nu va câştiga titlul olimpic la gimnastică | VIDEO
 • Gimnastică: România e CAMPIOANĂ EUROPEANĂ. Fetele noastre au făcut spectacol la Bruxelles