Fotbalul românesc se mută încet-încet în sediile Direcţiei Naţionale Anticorupţie din ţară.

În timp ce la Piteşti se derulează de mai bine de două luni ancheta care priveşte „lotul Penescu”, la Oradea a început, de ieri, prima investigaţie care are ca subiect o încercare de aranjament în Liga a II-a.
 
Fostul internaţional Sorin Cigan şi Gheorghiţa (Geta) Onu, şefa clubului ACU Arad, au fost ridicaţi ieri dimineaţă de anchetatori, pentru audieri, în legătură cu încercarea de aranjament la partida ACU Arad – FC Bihor (scor 1-1), din ultima etapă a ligii secunde.

Primă consistentă venită de la „Nikita din Arad”

Concret, Gheorghiţa Onu, poreclită „Nichita din Arad”, a încercat să cumpere „bunăvoinţa” celor de la FC Bihor cu 40.000 de euro, iar Sorin Cigan a fost intermediarul afacerii.
 
Cigan le-a arătat banii orădenilor chiar în pauza meciului de la Arad. ACU avea nevoie disperată de un succes în partida cu FC Bihor, disputată pe 13 iunie. Cu un succes, echipa Getei Onu s-ar fi salvat de la retrogradare în Liga a III-a, unde ar fi urmat să ajungă „U” Cluj. Rezultatul i-a salvat pe clujeni.

Imediat după acel joc, Geta Onu i-a acuzat pe jucători că ar fi „trîntit” meciul şi a dat afară cinci fotbalişti! Singura femeie-preşedinte de club din primele două divizii din România a adoptat strategia lui Cornel Penescu, cel care ţipa zi de zi că-l fură arbitrii, dar, pe de altă parte, îi „motiva” cu diverse sume sau le oferea dame de companie.

Cigan a fost ridicat ieri chiar de la el de acasă, din Oradea, şi urmează să fie acuzat de trafic de influenţă, în timp ce Geta Onu a fost „interceptată” la Târgu-Jiu şi va fi cercetată pentru tentativă de mituire.

Spre seară, la audieri au fost chemaţi şi Vig Zoltan, antrenorul celor de la FC Bihor, dar şi Bogdan Onu, fiul Getei Onu, jucător la ACU! Cigan ar fi urmat să fie răsplătit pentru acest serviciu de intermediere cu un post de antrenor principal la ACU în sezonul viitor!

Mai multe partide susţinute de ACU Arad au fost suspectate, fie că obiectivul a fost cucerirea de puncte, fie că s-au terminat cu scorurile care ar fi avut cele mai bune cote la casele de pariuri. De exemplu, după partida Minerul Lupeni – ACU Arad (1-2), gruparea-gazdă a dat afară doi jucători şi un oficial bănuiţi că ar fi trântit jocul.
 
PITEŞTI
 
Prunea, o „convocare” în fiecare zi

Florin Prunea, directorul departamentului de Relaţii Internaţionale din FRF, a fost chemat din nou, ieri, la sediul DNA Piteşti. El a ajuns acolo în jurul orei 15.00 şi a ieşit afară după şase ore de audieri. „Am stat la o cafea cu procurorii”, a spus Prunea la final.

Miercuri, oficialul FRF a stat nouă ore la discuţii cu procurorii. Prunea este încolţit tot mai puternic, deşi a declarat că nu i-a fost adusă la cunoştinţă nici calitatea sa în acest dosar.

Tot ieri, la DNA au fost aduşi Gheorghe Constantin şi Liviu Făcăleaţă, cărora li s-au prezentat rechizitoriul în baza căruia sunt anchetaţi.

"Nu mă interesează cum a vrut ACU să se salveze de la retrogradare. Noi am jucat numai pe teren. Acum sunt în vacanţă, habar n-aveam că au fost chemaţi la audieri."
 – Dorinel Munteanu, antrenor „U” ClujTABLOU

Blaturi, pariuri şi influenţe politice

Audierile în cazul „Onu-Cigan” reprezintă prima anchetă la nivelul ligii secunde, acolo unde blaturile şi pariurile au influenţat majoritatea rezultatelor. Mircea Sandu, preşedintele FRF, declara imediat după arestarea lui Cornel Penescu că vor urma arestări în liga secundă care au legătură cu mafia pariurilor.

În acest caz este însă vorba despre alte interese care creionează o parte a peisajului ligii a doua. Arădenii au încercat să-i mituiască pe orădeni, însă aceştia sunt bănuiţi că şi-ar fi apărat corect şansele din cauza unor intervenţii politice.

Cei de la „U” Cluj, direct interesaţi de rezultatul meciuli ACU – FC Bihor, au acţionat pe linie de partid. Legătura dintre FC Bihor şi „U” Cluj s-a făcut prin PDL. Drept răsplată, Alexandru Toth, preşedintele orădenilor, va fi numit în aceeaşi funcţie la echipa clujeană. Geta Onu a ajuns la cârma formaţiei ACU Arad în urmă cu patru ani tot pe linie politică.

„Nichita din Arad” este membră PRM. Ea a fost instalată la ACU de Aurel Ardelean, alt membru PRM, fostul rector al Facultăţii Vasile Goldiş, care patronează clubul. Geta Onu a învăţat ceva de la alt „om politic”, Gigi Becali. Ea l-a impus în echipă pe fiul său, Bogdan Onu (20 de ani).

40.000 de euro le-a oferit Geta Onu bihorenilor prin intermediul lui Sorin Cigan