Evenimentul Zilei > Justitie > DNA: Ioan Adam, Ilie Sîrbu, Viorel Hrebenciuc și directorul Romsilva, puși sub acuzare
DNA: Ioan Adam, Ilie Sîrbu, Viorel Hrebenciuc și directorul Romsilva, puși sub acuzare

DNA: Ioan Adam, Ilie Sîrbu, Viorel Hrebenciuc și directorul Romsilva, puși sub acuzare

Deputatul PSD Ioan Adam este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și de trei infracțiuni de cumpărare de influență. Senatoruil Ilie Sîrbu este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat și de folosirea influențe funcției de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite. Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană cu funcție de conducere în partid în scopul obținerii de foloase necuvenite. Adam Crăciunescu, directorul Romsilva, este acuzat de abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabil, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. 

Retrocedare fără expertiză

Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP Romsilva de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).
Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam  împreună cu alte persoane interesate şi cu Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri ( de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău).

Presiuni pe șeful Romsilva

În acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sîrbu, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare. În consecință, Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.

A consemnat jurista în București

După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014,  Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii.
La data de 15 octombrie 2014, inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile. Mai mult, față de Adam Crăciunescu s-a dispus măsura controlului judiciar.