Dinamo, Rapid şi FC Vaslui au intrat pe lista neagră a UEFA din pricina datoriilor!

Dinamo, Rapid şi FC Vaslui au intrat pe lista neagră a UEFA din pricina datoriilor!

Forul de la Nyon a decis să suspende premierile către 23 de cluburi care au jucat în cupele europene, printre care trei din România, din cauza datoriilor acumulate de acestea.

UEFA a anunţat astăzi că 23 de cluburi de fotbal care au evoluat sau încă mai joacă în ediţia 2012-2013 a cupelor europene nu vor mai primi nicio premiere din partea forului european pentru rezultatele internaţionale din cauza datoriilor acumulate.

Pe lista neagră a celor de la UEFA se regăsesc şi trei cluburi din România: Dinamo, Rapid şi FC Vaslui. Cele 23 de cluburi au avut probleme finaciare care au reieşit din dosarele de licenţiere la UEFA care au fost depuse până în luna iunie 2012.

The UEFA Club Financial Control Body (CFCB), divizia forului european care investighează situaţiile financiare ale cluburilor afiliate, a constatat că toate aceste echipe au datorii neonorate către alte cluburi, către angajaţi şi către stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

UEFA a decis să suspende premierile către cluburile în cauză, dar acestea mai au o şansă să scape de reţineri dacă vor depune un dosar complet "curat" până la 30 septembrie.

UEFA acordă tot felul de premieri cluburilor care joacă în competiţiile continentale. Acestea depind de performanţele obţinute în cupele europene. Toate cele trei echipe româneşti incluse pe lista neagră a forului european au fost deja eliminate din competiţii, iar sumele care le-ar fi revenit nu sunt foarte spectaculoase.

Cei de la Dinamo, Rapid şi FC Vaslui n-au de ce să se ruşineze, deoarece au o companie selectă pe lista neagră a forului european. Printre cluburile cu datorii neonorate se mai regăsesc şi mari forţe precum Atletico Madrid, Fenerbahce, Sporting Lisabona, dar şi formaţii precum Malaga, Hajduk Split şi ŢSKA Sofia. Adrian Porumboiu, patronul echipei FC Vaslui, a explicat că moldovenii au datoriile achitate. "Am crezut că la UEFA sunt oameni serioşi, dar m-am înşelat şi o să vă explic de ce. Datele oferite de ei sunt la 30 iunie, însă conform normelor fiscale din România, trebuie să plăteşti până pe 5 iulie şi noi am făcut-o, am obţinut certificat fiscal zero pe care l-am şi trimis ulterior la UEFA însă cei de acolo nu s-au deranjat să-l ia în calcul şi să updateze situaţia noastră. Să fie clar, Vaslui are certificat fiscal zero şi oricine poate verifica. Cei de la UEFA nu ne-au trimis nici un răspuns cînd le-am făcut apelul în privinţa situaţiei lui Fenerbahce, acum însă ne includ pe această listă deşi le-am trimis certificatul nostru fiscal care e zero", a afirmat Porumboiu pentru gsp. Ion Taban, preşedintele CA al FC Rapid a spus că situaţia nu este dramatică şi are o rezolvare. "Cunoaştem situaţia, în niciun caz nu este ceva grav. Măsura celor de la UEFA a venit în urma comunicărilor noastre şi nu ca urmare a unei investigaţii. Există un principiu al fair-play-ului financiar, conform căruia cluburile care participă în cupele europene trebuie să raporteze situaţia financiară la 30 iunie, respectiv 30 septembrie. Noi am fost corecţi, transparenţi şi am comunicat exact situaţia de la 30 iunie, la UEFA. Iar atunci aveam unele datorii, iar altele erau în litigiu. La 30 septembrie, se raportează din nou situaţia la UEFA şi noi vom ajunge la zero cu datoriile. UEFA permite chiar şi o reeşalonare a datoriilor pe care un club le are. Dar să ne înţelegem, nu este vorba de datorii la stat. Rapid nu are datorii la stat. Practic, UEFA ne cere la 30 septembrie o explicaţie corectă prin care să justificăm orice datorie, indiferent cât de mică este. Nu vor fi niciun fel de probleme, ne vom primi banii, Rapid nu a ascuns nimic", a afirmat giuleşteanul.