Alegeţi meniuri în culorile curcubeului, rezistaţi tentaţiei de „a ronţăi“ gustări nesănătoase între mese şi nu săriţi peste orele de somn.
Dacă v-aţi propus ca în noul an să mâncaţi cât mai sănătos, dar şi să slăbiţi, începeţi prin a face o listă cu obiceiurile alimentare şi de stil de viaţă pe care aţi dori să le schimbaţi şi alegeţi mai întâi unul singur de care să vă ţineţi. Până nu scăpaţi de primul obicei selectat, nu treceţi la al doilea, vă sfătuiesc specialiştii citaţi de site-ul WebMD. „Aceste planuri implică schimbări majore în stilul de viaţă şi majoritatea celor care şi le propun întâmpină greutaţi în a le îndeplini, pentru că de fapt nu sunt pregătiţi pentru asta“, explică nutriţionistul Elisabeth Ward. Specialiştii americani vă oferă câteva sugestii de care să ţineţi cont anul acesta, dacă vreţi să mâncaţi sănătos, să nu vă îngrăşaţi şi chiar să slăbiţi. Închideţi televizorul la masă
Alegeţi fructele şi legumele puternic colorate şi cerealele integrale maro. „Dieta ar trebui să arate ca un curcubeu completat cu maro“, spune Connie Diekman, de la Washington University din St. Louis.
Încercaţi să nu faceţi mai multe lucruri în timp ce mâncaţi: nu vă uitaţi la televizor, închideţi radioul sau calculatorul, vă sugerează Dawn Jackson, nutriţionist la Northwestern Memorial Hospital Wellness Institute, Chicago.
Porţiile mici şi dese vă ajută organismul să digere mai bine alimentele şi să nu vă balonaţi. Mâncaţi încet. Dacă vă grăbiţi, veţi înghiţi aer care va pătrunde în sistemul digestiv, făcându-vă să vă simţiţi balonaţi.
Opriţi-vă din mâncat înainte să vă săturaţi. Momentul cel mai bun să vă ridicaţi de la masă este când ajungeţi la 5 pe o scară a senzaţiei de foame de la 1 la 10. După masă, faceţi o plimbare de cinci minute, care va ajuta organismul să elibereze aerul din tractul gastrointestinal. Oferiţi-vă recompense!
Dacă simţiţi nevoia să mâncaţi între mese, spălaţi-vă pe dinţi, beţi un pahar mare cu apă sau o cană cu ceai sau faceţi o plimbare de cinci minute.
O altă soluţie este să aşteptaţi 20 de minute şi, dacă pofta de mâncare nu dispare, gustaţi din alimentul dorit, dar luaţi o porţie mică. Important este să vă şi odihniţi, deoarece lipsa somnului vă poate afecta apetitul. Când vă băgaţi în pat, puneţi-vă şi o pereche de şosete în picioare. Încălzirea cu ajutorul şosetelor dilată vasele de sânge şi permite organismului să transfere căldura spre extremităţi, ceea ce vă va ajuta să dormiţi mai bine. O altă recomandare este să aveţi un program de odihnă, pentru a sincroniza ritmurile organismului. La fel de important este să stingeţi luminile din casă, pentru că, altfel, acestea vor transmite creierului semnalul de trezire. Lumina emisă de ceasul digital sau de telefon este cea mai periculoasă pentru un somn bun.
Dacă v-aţi îngrăşat puţin în timpul vacanţei, nu vă deprimaţi. Reveniţi la un regim sănătos şi faceţi sport pentru a pierde kilogramele în plus, vă sfătuieşte Anne Fletcher, autorul volumului „Thin for Life“. FOAME EMOŢIONALĂ SAU NECESARĂ? Cum ştiţi când vă e cu adevărat foame
Anumite semnale pe care le transmite organismul vă ajută să vă daţi seama dacă foamea voastră este una emoţională sau una necesară. Dacă foamea este emoţională, identificaţi cauzele.
> Senzaţia de foame „adevărată“ e percepută mai jos de gât, în timp ce foamea emoţională se resimte mai sus de gât. > Dacă simţiţi că senzaţia de foame dispare doar dacă mâncaţi un anumit tip de aliment, precum pizza sau ciocolată, atunci foamea este cauzată de emoţii. Când organismul are într-adevăr nevoie de mâncare, veţi opta între mai multe alimente.
> Foamea emoţională trebuie satisfăcută imediat, în timp ce foamea „fizică“ mai poate aştepta.