Dieta care scade riscul infarctului şi al atacului cerebral

Dieta care scade riscul infarctului şi al atacului cerebral

Un studiu amplu, efectuat de cercetători americani, aduce dovezi care susţin eficienţa regimului alimentar recomandat de guvern pentru scăderea presiunii arteriale, precizează Associated Press. Această dietă poate preveni riscul infarctului şi al atacului cerebral.

Cercetătorii au ţinut sub observaţie, timp de aproape 25 de ani, un număr de aproximaţiv 88.000 de femei aflate într-o stare bună de sănătate. Ei au urmărit ce preferinţe culinare au acestea, ţinând seama, în acelaşi timp, câte dintre ele au facut atacuri de cord sau cerebrale. Se pare că femeile care au făcut faţă cu brio studiului au avut un regim alimentar asemănător cu cel recomandat de guvern în campania sa pentru a stopa nivelul crescut al tensiunii arteriale în rândul populaţiei. 

Proiectul, numit Dieta DASH, militează pentru fructe, legume, cereale integrale, lapte degresat şi proteine vegetale, în defavoarea cărnii.

Spre deosebire de americancele care urmează o dietă obişnuită, numai 24% din femeile care au urmat aceast regim sunt predispuse la infarct, şi doar 18% ar putea suferi un atac cerebral. Aceste rezultate sunt semnificative, dacă ţinem cont că populaţia se confruntă din ce în ce mai des cu aceste probleme. În Statele Unite, aproximativ două femei din cinci, dezvoltă în jurul vârstei de 50 de ani o boală cardiovasculară.  

Cercetări anterioare arată că, o astfel de dietă bazată pe vegetale, scade nivelul presiunii arteriale şi al  colesterolului din sânge, reducând în acelaşi timp şi pericolul atacului de cord.

Deşi studiul a avut la bază numai femei, cercetătorul Teresa Fung, membru al Colegiului Simmons, afirmă că şi bărbaţii ar putea avea beneficii în acest sens.

(17:05)

Ne puteți urmări și pe Google News