Dezvăluirile omului de bază al lui Nixon

Dezvăluirile omului de bază al lui Nixon

National Geographic prezintă de la ora 21.00, la doar câteva luni de la lansare, documentarul "Kissinger", despre controversatul om politic.

Este o adevărată personalitate, cu un Premiu Nobel pentru Pace la activ, şi un om care a influenţat poate cel mai mult politica externă a Statelor Unite după Al Doilea Război Mondial.

Henry Kissinger, secretar de stat în timpul lui Richard Nixon, arată o cu totul altă faţă în acest documentar de două ore în care sunt abordate subiecte ca bombardarea Cambodgiei sau relaţia politicianului cu fostul preşedinte.

Peste 20 de ore de interviu

Henry Kissinger a fost intervievat de zeci de jurnalişti. Deciziile lui au fost întoarse pe toate părţile de-a lungul istoriei, dar niciodată expuse cu atât de multă sinceritate şi autoreflecţie pe micul ecran.

Interviul, editat din peste 20 de ore de filmare, prezintă fosta mână dreaptă a lui Nixon, practic omul care a condus Statele Unite în timpul scandalului Watergate, într-o postură mult mai informală decât cea cu care a obişnuit publicul. În timpul interviului sunt intercalate imagini de arhivă, vechi interviuri ale lui Kissinger, dar şi discuţii ale acestuia cu preşedintele Richard Nixon înregistrate în Biroul Oval. "Îi vom rade pe nenorociţi de pe faţa pământului, vorbesc serios", spune Nixon despre nord-vietnamezi. Kissinger mărturiseşte în interviu că a considerat corect modul în care preşedintele american a condus războiul din Vietnam.

Relaţia lui Kissinger cu intervievatorul său se datorează în mare parte faptului că Niall Ferguson a petrecut opt ani în apropierea politicianului pentru a realiza biografia lui. A avut astfel acces la documente care nu au mai fost făcute publice niciodată. Profesor la Harvard, după ce a predat şi la universităţi ca Oxford, Cambridge sau Universitatea din New York, Ferguson a găsit un punct de plecare în relaţia sa cu protagonistul: istoria Europei de la Congresul din Viena din 1815, la Primul Război Mondial. <embed src="http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/satellite/satelliteEmbedPlayer.swf" bgcolor="#000000" flashVars="videoRef=10980&shareURL=http://video.nationalgeographic.com/video/player/national-geographic-channel/specials-1/history-events/ngc-kissinger.html&embedConfigFileName=config.xml"  allowFullScreen="true" name="flashObj" width="496" height="279" type="application/x-shockwave-flash" swLiveConnect="true" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed>

Ne puteți urmări și pe Google News