Evenimentul Zilei > Actualitate > DEZVĂLUIRI ULUITOARE. Mafia PARIURILOR, ramificații în rândul arbitrilor români. „Fluierașii” își luau identități FALSE și fluierau în funcție de interese
DEZVĂLUIRI ULUITOARE. Mafia PARIURILOR, ramificații în rândul arbitrilor români. „Fluierașii” își luau identități FALSE și fluierau în funcție de interese

DEZVĂLUIRI ULUITOARE. Mafia PARIURILOR, ramificații în rândul arbitrilor români. „Fluierașii” își luau identități FALSE și fluierau în funcție de interese

Mai mulți arbitri români, necunoscuți în fotbalul mare, ar fi implicați în rețele de trucare a partidelor de fotbal, pentru venituri consistente din pariuri.

Cotidianul „Gazeta Sporturilor” a demarat o anchetă care relevă întâmplări uluitoare, în centrul cărora se află arbitri români. „Fluierașii” s-au dus „sub acoperire” în Cipru și Turcia și au fluierat mai multe meciuri de fotbal. Se pare că oficialii cluburilor nu știau că arbitrii sunt români, aceștia afirmând că sunt cetățeni sloveni, turci sau bulgari. Meciurile incriminate sunt: Astra – Ural Ekaterinburg (4-2), Pogon (Polonia)  Astra, scor 1-3, CFR Cluj – UFA (Rusia), scor 2-0, Amkar (Rusia) – FC Botoșani (0-3). Arbitrii respectivi au luat decizii bizare, care au ridicat multe semne de întrebare. La meciul Pogon – Astra, „centralul” a acordat gratuit două penaltyuri. Marius Șumudică a strigat la arbitru, în engleză: „Bă, tu joci la pariuri?”. Cristi Săpunaru a executat moale, și a ratat, pentru a nu face jocul arbitrilor. „Centralul” a dictat repetarea loviturii, apoi Daniel Niculae a trimis pe lângă poartă. Conform ziariștilor de la gsp, arbitrul cu pricina ar fi Cristian Catană, care activează la nivelul ligii a 3-a. El este și secretarul Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița. Oficial, înaintea meciului, românul era de fapt un arbitru bulgar. La una dintre tușe s-a aflat Laurențiu Nicolae, un alt arbitru din Dâmbovița.

La meciul CFR – UFA, scor 2-0, arbitrul a prelungit prima repriză, fără temei, cu 7 minute, și a acordat în ultimele secunde un penalty pentru ardeleni. Nascimento a ratat, dar la semnalizarea tușierului, „centralul” a dictat repetare. Cristi Bud a transformat. Sursa citată spune că „centralul” a fost Dan Petre, iar unul dintre tușieri, Laurențiu Nicolae. Iuiu Mureșan, președintele CFR-ului, a părut surprins când a aflat: „Pfai de capul meu! Toți știau că sunt bulgari. Vorbești serios, erau români?!".

Jurnaliștii de la gsp au aflat că „centralul” Dan Petre se descurca bine cu banii, deși, oficial avea un salariu de 1.200 de lei, iar baremurile de la meciurile din liga a 4-a și a 5-a nu depășeau 110 lei. „Scotea de la bancă, de pe card, circa 1.000 de lei pentru a-și cinsti apropiații".

Mai mult, anul trecut, Petre ar fi fost în Singapore. A fost etichetat într-o poză pe Facebook, care ulterior a dispărut. „Am prins o ofertă bună și am fost și eu pe acolo”, a spus Petre pentru sursa citată.