Deschiderea sezonului de agrement din acest an vine cu o premieră pentru Capitală: punerea în funcţiune a ecluzei ce face trecerea între lacul Herăstrău şi lacul Floreasca. După jumătate de secol în care n-a funcţionat, ecluza le va permite iubitorilor de promenadă un tur al celor două lacuri, de aproximativ opt kilometri, într-o oră, aproximează Mihai Florea – şef de serviciu în cadrul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement.

În şalupă, la sfârşit
de săptămână

De vineri, locuitorii Capitalei sau cei veniţi în oraş pentru Sărbătorile Pascale se vor putea îmbarca în cele patru şalupe care fac ocolul lacurilor. Pentru aproximativ o oră, cât durează turul în care este inclusă şi ecluzarea, de aproximativ jumătate de ceas, plimbăreţii pot înlocui claxoanele maşinilor, praful şi mirosurile specifice străzilor Capitalei cu sălcii, pescăruşi sau castani în floare.

Din peisaj nu lipsesc nici îndrăgostiţii, sprijiniţi la umbra copacilor, pe mal, dar şi cele câteva terase amplasate foarte aproape de apă. Pentru o plimbare într-un cerc mai restrâns de prieteni, şalupele de zece locuri pot fi ideale.

În rest, primăria mai pune la dispoziţie celor care vor să petreacă puţină vreme în natură şi vaporaşe de 20 de locuri.

În fiecare şalupă, alături de conducătorul ambarcaţiunii, va fi prezent şi un marinar, calificat în cursuri de prim-ajutor, care va interveni în cazul eventualelor incidente gen „om la apă“.

9 lei/ora de aer pe lac


Copiii nesupravegheaţi nu pot urca în vaporaşe sau şalupe. Eventualii turişti străini, însă, pot să se plimbe cu vaporul fără ghid, pentru că administraţ ia nu are în plan să doteze ambarcaţiunile cu persoane care să le explice clienţilor că în orizontul lacului Floreasca pot privi Casa Presei Libere sau, ceva mai încolo, pe lacul Herăstrău, pot admira, la câteva sute de metri, reşedinţa Casei Regale.

Pentru o plimbare completă pe cele două lacuri, în care este inclusă şi ecluzarea, un adult trebuie să plătească 9 lei, în timp ce biletul pentru cei mici este de doar 4 lei. Pentru cei mai grăbiţi, care vor numai o plimbare pe lacul Herăstrău, experienţa durează circa jumătate de oră. Adulţii vor plăti astfel doar 5 lei, iar copiii, 2 lei.

Herăstrău – portul vacanţelor
de o oră

Îmbarcările pentru o miniexcursie pe cele două lacuri se fac zilnic, între orele 10.00 şi 19.00, de la debarcaderul din Parcul Herăstrău, aleea principală. Tot de aici se pot închiria şi hidrobiciclete cu motor sau bărci. O plimbare de o oră cu hidrobicicleta costă 18 lei, iar pentru o oră cu barca trebuie să plătiţi 6 lei. Atenţie însă, dacă vreţi să închiriaţi fie o barcă, fie o hidrobicicletă, nu lăsaţi acasă actul de identitate!