DEZBATERE EVZ: Care este preţul real al unei locuinţe?

DEZBATERE EVZ: Care este preţul real al unei locuinţe?

Preţurile locuinţelor au scăzut până la un nivel greu de anticipat chiar şi de cele mai optimiste scenarii. Garsoniere de 27.000 de euro sau apartamente de trei camere, scoase la vânzare cu 45.000 de euro sunt din ce în ce mai frecvente în oferta agenţiilor imobiliare.

Cea mai mare dilemă a celor care vor să cumpere o locuinţă este cum să determine valoarea reală a unei proprietăţi, în condiţiile în care, în fiecare zi, se anunţă scăderi de preţuri, pe fondul lipsei clienţilor. "Motivul blocajului se regăseşte mai degrabă într-un sentiment de incertitudine care planează asupra pieţei, decât în faptul că s-a limitat foarte mult accesul la finanţare bancară", susţin reprezentanţii companiei EuroMetropola.

O parte a proprietarilor a realizat că singura şansă pentru a vinde în această perioadă este să accepte o negociere serioasă, iar în situaţii excepţionale să scadă preţurile până aproape de preţul de cost.

Vânzătorii care nu-şi permit această strategie îşi retrag proprietăţile de la vânzare sau le ofera spre închiriere, dacă nu au nevoia de lichidităţi, şi dispun de o a doua locuinţă.

Cine nu scade preţul de vânzare

Printre cei care nu renunţă la preţul stabilit iniţial, se numără şi cei care au achiziţionat proprietăţi, prin credite imobiliare, pe vârf de piaţă.

Ei încă plătesc rate bancare, astfel încât nu îşi pot permite să scadă foarte mult preţul.

Pe de altă parte, dezvoltatorii sunt cei care primesc cele mai multe acuze din partea cumpărătorilor, pentru că practică preţuri prea mari, din cauza ratei foarte mari a profitului.

Românii aşteaptă o "himeră"

La rândul lor, retailerii îşi motivează incapacitatea de a acorda discount-uri mai mari, prin faptul că proiectul a fost demarat când preţurile terenului, materialelor de construcţie, forţei de muncă erau ridicate.

Pe de altă parte, analiştii imobiliari spun că este posibil ca românii să aştepte o himeră, încurajaţi de previziunile celor care anunţă un apogeu al crizei, în aprilie- mai, când toată lumea se aşteaptă ca preţurile să scadă şi cu 80%.

Preţuri orientative

Potrivit site-ului imobiliare.ro, cel mai mic preţ pentru o garsonieră, situată în Bucureşti, ajunge la 27.000 de euro.

De asemenea, un apartament cu două camere, tot în Bucureşti, poate fi achiziţionat cu 35.000 de euro, în timp ce unul cu trei camere, 56 de metri, situat în Drumul Taberei, se vinde cu 45.000 de euro.     

Cât vor mai scădea preţurile locuinţelor şi care este cel mai bun moment pentru achiziţia unei proprietăţi imobiliare?

Ne puteți urmări și pe Google News