Deţinuţii ridică diguri în calea apelor şi donează raţia de pâine sinistraţilor

Deţinuţii ridică diguri în calea apelor şi donează raţia de pâine sinistraţilor

Sute de persoane lipsite de libertate, din penitenciare din toată ţara, au fost mobilizate pentru a participa la lucrările de consolidare a digurilor râurilor care pun cele mai mari probleme în acest moment. În Botoşani, peste 1.000 de deţinuţi au decis, benevol, să renunţe la raţia de pâine, în semn de sprijin şi compasiune cu cei aflaţi în nevoie, anunţă Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Deţinuţii pot desfăşura activităţi în caz de calamitate, conform Legii nr. 275/2006, cu modificările şi completările ulterioare prin Legea 83/2010, fără ca munca lor să fie remunerată.

Conform unui comunicat de presă al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, douăzeci de deţinuţi din Penitenciarul Brăila s-au oferit voluntari pentru a ajuta la înălţarea şi consolidarea digului de pe Siret din localitatea gălăţeană Şendreni. La Şendreni au ajuns astăzi şi 18 deţinuţi de la Penitenciarul din Galaţi. Instituţia a achiziţionat din fonduri proprii 10.150 de saci cu pământ. Începând cu 28 iunie, 68 de persoane private de libertate din regim deschis şi 78 din regim închis au participat voluntar la aceste acţiuni, încercând să reducă efectele inundaţiilor. Până vineri, persoane private de libertate din regim deschis au acţionat şi pe timpul nopţii, asigurând în permanentă supravegherea digurilor, anunţă Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Frontiera cu Bulgaria, ameninţată de Dunăre

Alţi 50 de deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu, alături de 15 jandarmi şi 15 lucrători de la Serviciul Voluntar de Urgenţă Giurgiu se află acum în apropierea de punctul de frontieră de la Giurgiu Ruse (Bulgaria). Aici, deţinuţii lucrează la înălţarea digului pentru ca apele Dunării să nu ajungă pe şoseaua care face accesul spre frontieră. Datorită caracterului special al regimului de executare a pedepselor de către aceste persoane private de libertate, deplasarea lor pentru efectuarea acestor munci s-a făcut sub pază şi supraveghere continuă, se mai menţionează în comunicatul de presă.

"Acţionăm cu o sută de oameni dintre care 50 de la Penitenciarul Giurgiu, 20 de la ISU, 15 jandarmi şi 15 de Serviciul Voluntar de Urgenţă Giurgiu şi zece autobasculante, două buldozere, şase buldoexcavatoare şi două wole la supraînălţarea şi consolidarea digului intermediar la Dunărică, un braţ apropiat al Dunării în zona Malu Roşu, pentru ca apa să nu pătrundă în şoseaua de acces la frontieră şi se pare că am reuşit pentru că Dunărea a început să staţioneze după ce a ajuns la 727 de centimetri', a declarat astăzi şeful Serviciului Voluntar de Urgenţă Giurgiu, Lazăr Ciobanu, citat de Agerpres.

Şi Tulcea cere ajutorul deţinuţilor

Penitenciarul din Tulcea a primit astăzi o solicitare din partea Prefecturii în vederea sprijinirii cu mijloace logistice - navele unităţii şi echipaje. Astfel, mâine urmează să fie transportate în localitatea Caraorman din Delta Dunării materiale, motopompe si combustibil necesare pentru protejarea digurilor din zonă.

Deţinuţii renunţă la pâine în favoarea sinistraţilor

De sâmbătă şi până astăzi, 20 de persoane private de libertate şi 7 angajaţi din Penitenciarul Botoşani, la solicitarea autorităţilor din oraşul Dorohoi, ajută la limitarea pagubelor şi salvarea bunurilor victimelor revărsărilor de ape.

Alţi 1.000 de deţinuţi au decis să renunţe benevol la raţia normală de pâine, în semn de sprijin şi compasiune cu cei aflaţi în nevoie. S-a constituit astfel o rezervă de 485 de pâini la dispoziţia autorităţilor de intervenţie.

Ne puteți urmări și pe Google News