Despre blaturile lui Blatter

Despre blaturile lui Blatter

Jurnaliştii italieni de la publicaţia "La Stampa" au trecut în revistă toate fărădelegile comise de preşedintele FIFA şi de acoliţii săi în ultimii 12 ani.

Sepp Blatter, controversatul preşedinte al FIFA, a fost desfiinţat de jurnaliştii italieni de la cotidianul "La Stampa", care au întocmit un rechizitoriu virulent despre neregulile din mandatul său, început în urmă cu 12 ani.

"Nu am corupt pe nimeni, nu am fost corupt şi nu voi corupe vreodată pe cineva, cum la fel nimeni nu mă va putea corupe pe mine", s-a lăudat fostul colonel elveţian Joseph Blatter. Iată un exemplu perfect de minciună rostită cu zâmbetul pe buze şi fără remuşcări. Aceasta este concluzia amplei investigaţii făcute de italieni.

100.000 de dolari, costul unui vot

Blatter a intrat în cercurile înalte ale fotbalului în 1975 şi a făcut orice pentru a-şi consolida poziţia. În 1981, el a fost numit secretar general al forului mondial, devenind un apropiat al preşedintelui Joao Havelange, de la care a învăţat tainele "meseriei" de şef la FIFA.

Despre Blatter se spune că poate face bani şi din piatră seacă. La sfârşitul anului 2009, FIFA a avut pentru prima dată, în anii fără turneu final de Cupă Mondială, venituri de peste un miliard de dolari, din care profitul net a fost de 169 de milioane de "verzişori".

Blatter a făcut din turneele finale de Mondiale afaceri profitabile, actuala ediţie din Africa de Sud urmând a aduce în conturile FIFA 3,4 miliarde dolari, cu 50 la sută mai mult decât în Germania 2006! Se estimează că, la ediţia din Brazilia 2014, profitul va fi iarăşi cu 50 la sută mai mare decât cel din Mondialul în Africa de Sud.

Blatter a împiedicat toate încercările de a demasca neregulile comise în mandatul său. La Cupa Mondială din Franţa (1998), elveţianul a fost mai interesat de diverse întâlniri nocturne cu anumiţi şefi de federaţie decât de turneul final în sine. Ţelul său era să treacă de contracandidatul Lennart Johanss o n (fostul şef al UEFA), la alegerile desfăşurate înaintea turneului final.

Premiul Nobel pentru pace

În 2002, Farra Ado, vicepreşedintele confederaţiei africane, a dezvăluit că i s-au oferit 100.000 de dolari pentru a-l realege pe Blatter. Şi alţi delegaţi la acel congres au mărturisit că au primit un "avans" de 50.000 de dolari, înainte de vot, şi o "lichidare" de 50.000 de dolari, după vot. Rivalul său a fost camerunezul Issa Hayatou, un "iepure" pe care l-a învins însă cu 139-56 la voturi.

Blatter a ştiut că puterea sa sporeşte dacă îi atrage pe cei mulţi de partea lui. El a oferit Asiei, în premieră, Cupa Mondială din 2002, organizată de Coreea de Sud şi de Japonia. În 2006 ar fi fost rândul Africii, însă planul a fost dat peste cap, iar Continentul Negru a mai avut de aşteptat încă patru ani. În 2014 va fi rândul Braziliei.

De aceea, în 2007, Blatter n-a avut niciun contracandidat. Bomba ţinută în secret a fost că, dintre cei 207 de delegaţi, doar 66 l-au votat, restul au oferit bileţele goale.

Visul său este să câştige Premiul Nobel pentru pace, profitând de faptul că se vrea a fi un om cu deschidere pentru toate naţiunile lumii, dovadă modul în care a repartizat turneele finale.

A interzis publicarea unei cărţi

În 2002, compatriotul său, Michel Zen - Ruffinen, secretar general la FIFA, a încercat un "puci", profitând de colapsul financiar al firmei ISL, braţul afacerilor oneroase ale lui Blatter şi ale celor de la FIFA. Cel care şi-a pierdut postul a fost Ruffinen.

Ziaristul englez de investigaţii Andrew Jennings a publicat, în 2006, cartea "Patronii fotbalului", în care adunase suficientă documentaţie pentru ca lumea să-l cunoască pe şeful FIFA şi pe acoliţii săi în adevărata lumină, dar Sepp a reuşit să oprească difuzarea cărţii.

El a provocat şi un accident rutier, dar a reuşit din nou să se sustragă din faţa justiţiei. Jack Warner, preşedintele CONCACAF, omul de încredere al lui Blatter, provine din Trinidad-Tobago, dar a rămas în funcţie şi după ce s-a aflat că a obţinut un milion de dolari la Mondialul din 2006, din specula cu bilete.

Warner a ţinut morţiş să-şi vadă ţara la un Mondial (în 2006), rezolvând problema calificării cu arbitrii şi ar fi aranjat cu echipele pe care le-ar fi întâlnit la Mondial să nu primească un sac de goluri. Blatter va candida şi la alegerile din 2011.

"Eliminarea Franţei a devenit o afacere de stat în această ţară. Jos mâinile de pe sportul meu!", SEPP BLATTER, preşedintele FIFA

"SFERTURI" - PROGRAM

MÂINE

  • OLANDA - BRAZILIA Ora 17.00, TVR 1
  • URUGUAY - GHANA Ora 21.30, TVR 1

SÂMBĂTĂ

  • GERMANIA - ARGENTINA Ora 17.00, TVR 1
  • PARAGUAY - SPANIA Ora 21.30, TVR 1

Ne puteți urmări și pe Google News