Evenimentul Zilei > Politica > USD a făcut SCUT în jurul lui Vlad Cosma. Camera Deputaților a respins cererea de arestare a acestuia
USD a făcut SCUT în jurul lui Vlad Cosma. Camera Deputaților a respins cererea de arestare a acestuia

USD a făcut SCUT în jurul lui Vlad Cosma. Camera Deputaților a respins cererea de arestare a acestuia

Deputații au respins, astăzi, prin vot secret, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, acuzat de trafic de influență. Reprezentanții PNL, PDL și PMP au votat pentru încuviințarea arestării, iar PSD, PC, UNPR și UDMR au votat împotrivă. Cosma s-a plâns colegilor săi că a fost interceptat încă din 2012, iar asta certifică faptul că şi ei au mandat de interceptare, că sunt priviţi ca şi el ca un pericol social şi că, probabil, anul acesta vor fi mulţi dintre ei în situaţia sa.

Au fost 222 de voturi "împotrivă" şi 105 voturi "pentru" arestarea parlamentarului social-democrat. Votul a fost secret cu bile, iar liberalii au anunţat oficial, în plen, că votează pentru încuviinţarea cererii de arestare preventivă și au votat la vedere. 
Înainte de votul din plenul Camerei Deputaţilor, grupurile PNL, PPDD, PDL şi neafiliaţii şi-au anunţat opţiunile, în timp ce PSD nu a anunţat cum votează.
PDL a precizat că Parlamentul "trebuie să lase justiţia să-şi facă datoria şi să decidă", în timp ce Clement Negruţ, deputat independent, a arătat că parlamenatarii care sunt membri ai PMP sunt pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Cosma.
Reprezentantul PPDD, Tudor Ciuhodaru, a arătat că grupul său parlamentar "nu a blocat balanţa justiţiei" şi a propus vot deschis în cazul lui Vlad Cosma, lucru neacceptat de Zgonea. 
La vot au fost prezenți mai mulți miniștri ( Daniel Constantin, Mircea Dușa, Nicolae Bănicioiu) în frunte cu vicepremierul Liviu Dragnea și premierul Victor Ponta. Înainte de plen, Ponta a spus că nu ştie cum va vota grupul parlamentar al PSD la cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Vlad Cosma.
"Am fost învinuit drept cadou de ziua mea"
"Dragi colegi, când vă duceţi deseară acasă, să vorbiţi în şoaptă cu copiii voştri, pentru că aveţi cu siguranţă mandat de interceptare, cum am avut şi eu din 2012. (…)Am fost învinuit drept cadou de ziua mea, marțea trecută am fost oprit în trafic şi dus la DNA, Totul a fost pentru un spectacol televizat. Aceşti domni sunt de fapt anchetaţi ţi după ce s-au trezit cu conturile blocate au fost sfătuiţi să declare orice despre mine. Şi alte persoane au fost obligate să scrie despre mine şi pentru că nu au făcut-o au primit mandate de arestare. Consideraţi că dacă două persoane necunoscute vă fac un denunţ e normal să fiţi arestare? Ce se doreşte o arestare televizată saua flarea adevărului? Nu există nicio convorbire între mine şi denunţători, nicio dovadă că am pretins ceva. Nu m-am văzut cu aceşti domni. Am avut mandat de ascultare încă din prima zi de campanie, din 2012. De ce nu au făcut un flagrant? Pentru că nu au avut cum. Deşi nu există probe, domnii procurori insistă să fiu arestat deoarece din funcţia de deputat reprezint un mare pericol social. Chiar dacă mă numesc Cosma şi sunt deputat, vreau să beneficiez de prezumţia de nevinovăţie", a declarat în fața parlamentarilor Vlad Cosma.
Semnalul a fost dat la Comisia juridică
Deputații juriști au avizat negativ cererea de încuviințare a arestării lui Vlad Cosma. Raportul negativ al comisiei a fost adoptat cu 7 voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.
În cadrul comisiei juridice, liberalii au fost singurii care au votat la vedere, restul deputaţilor alegând votul secret. PNL are şase membri în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, alături de care au votat și Culețu Dănuț (PDL).
PSD , UNPR și PC au în total 13 membri , alături de care a votat reprezentantul UDMR.
Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii au votat în Comisia juridică pentru aprobarea solicitării ministrului Justiţiei de încuviințare a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma. "Nu suntem aici să incriminăm pe nimeni. Credem în prezumţia de nevinovăţie, dar în acelaşi timp credem că justiţia trebuie să-şi urmeze cursul şi, dacă aceasta a fost solicitarea, noi am votat în sensul adoptării, aprobării acestei solicitări", a declarat Gorghiu la Palatul Parlamentului.
Întrebată de ce s-a dat un vot diferit în cazul Cosma faţă de cazul deputatului PC Gheorghe Coman, ea spus că ar fi foarte dificil să explice pentru că nu toţi colegii şi-au exprimat punctul de vedere public sau cel puţin în şedinţă.
Antonescu: Din păcate o majoritate a votat altfel
"Noi ne menţinem poziţiile. S-a dat şi un vot de principiu în grup. Grupul va acţiona unitar, va vota pentru ridicarea imunităţii domnului deputat Cosma şi va susţine în continuare, chiar dacă suntem în minoritate, aducerea pe ordinea de zi a legii amnistiei şi respingerea ei definitivă", a declarat la rândul său Crin Antonescu.
El a ținut să sublinieze că, astăzi, în comisia Juridică s-au dat două voturi în care deputaţii PNL au fost în minoritate: votul pentru încuviinţarea solicitării DNA de ridicare a imunităţii lui Vlad Cosma și cel privind introducerea amnistiei pe ordinea de zi. "Din păcate o majoritate de 13 voturi au votat împotrivă. Solicitarea pe care au făcut-o în Comsia Juridică au făcut-o deputaţii liberali, ca legea amnistiei să fie adusă pe ordinea de zi şi respinsă pentru a închide acest capitol şi aceasta a fost respinsă pentru că nu a întrunit majoritatea", a spus Antonescu.
Deputatul PSD Vlad Cosma a declarat, înaintea audierilor la Comisia juridică din Camera Deputaţilor, că va răspunde întrebărilor jurnaliştilor doar dacă îi permit membrii Comisiei. Întrebat însă cum se simte tatăl său, Mircea Cosma, cercetat în acelaşi dosar, deputatul PSD a răspuns: "Din câte ştiu eu, va fi operat pe inimă".

Președintele Consiliului județean Prahova, Mircea Cosma, a fost reținut, marți, de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență. El a fost scos din sediul DNA Ploieşti cu cătuşe la mâini, care erau acoperite cu un fular, el fiind urcat într-o maşină a procurorilor.
CITIȚI ȘI:

  • ŞPAGĂ DE UN MILION DE EURO. Kovesi cere Parlamentului ridicarea imunităţii deputatului PSD, Vlad Cosma. Baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma, scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA!