Deputaţii scutesc producătorii de bere de la plata TVA

Deputaţii scutesc producătorii de bere de la plata TVA

Producătorii de bere care au o capacitate de producţie mai mică de 200.000 de hectolitri pe an vor fi scutiţi de la plata unor obligaţii bugetare, accize, impozite şi TVA.

Scutirea de la plata obligaţiilor se face începând de la 31 decembrie 2008, potrivit proiectului de lege privind acordarea unor facilităţi fiscale pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii, adoptat astăzi de deputaţi, cu 228 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi 30 de abţineri, notează Mediafax.

Pentru a beneficia de scutirea de la plata obligaţiilor, firmele trebuie să nu se fi aflat în procedură de faliment. Măsura este menită să susţină micii producători, care fac faţă cu greu crizei.

 Totuşi, de prevederile proiectului nu vor beneficia decât firmele care au declarat până în 15 ianuarie 2009 că au o capacitate de producţie mai mică de 200.000 de hectolitri pe an.

Acest proiect de lege, care a stârnit valuri de critici, a ajuns în parlament în 2006. În 2007, el a fost respins, iar, la sfârşitul lunii iunie 2009, plenul Camerei Deputaţilor a decis, la propunerea PSD, să retrimită Legea berii la Comisia de buget-finanţe.

Deputatul PDL Daniel Oajdea a precizat că a votat împotriva acestui proiect deoarece este „incorect şi nedrept să se acorde facilităţi fiscale producătorilor de băuturi alcoolice şi altor producători nu”.

Piaţa berii din România este controlată de cinci actori principali, respectiv Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries, care au comercializat 16 milioane de hectolitri de bere în 2009. Per total, în România au fost comercializate 17,6 milioane de hectolitri de bere. Astfel, cei cinci membri ai Asociaţiei Berarii României au livrat aproximativ 90% din volumul total de bere comercializată în România. Diferenţa de 1,6 milioane de hectolitri de bere este reprezentată de alţi producători sau de importuri.

Ne puteți urmări și pe Google News