"Să aşteptăm şi să vedem". Acesta este cuvântul de ordine în PDL în acest moment.
Deşi liderii democrat- liberali sunt conştienţi că pierd procente în contextul actualelor mişcări de protest din România, deocamdată, conducerea partidului înclină să aştepte ca acestea să se potolească de la sine şi abia apoi să ia eventuale măsuri pentru a stopa derapajul.
PDL îşi scoate oamenii. La televiziune
După o săptămână în care comunicarea partidului a fost fie inexistentă – majoritatea liderilor importanţi lipsind din spaţiul mediatic în plină criză – fie neinspirată, ca în cazul derapajelor mediatice de tip "mahalaua ineptă" ale ministrului Teodor Baconschi, PDL a decis să adopte o strategie de comunicare.
O serie de lideri PDL, printre care Emil Boc, Vasile Blaga şi Elena Udrea, s-au întâlnit, ieri dimineaţă, la sediul partidului.
Potrivit unor surse democrat-liberale, principalul subiect de discuţie a fost stabilirea persoanelor din conducerea PDL care vor ieşi zilele acestea la televiziune, precum şi tipul de mesaje transmise.
Acestea vor fi constructive, bazate pe necesitatea intensificării dialogului şi pe importanţa menţinerii echilibrului. În legătură cu protestele de stradă din România, democrat-liberalii au decis să nu facă nimic, ci să aştepte ca acestea să se stingă de la sine, ajutate şi de gerul iernii.
În contextul în care USL organizase ieri propriul miting în Capitală, unul dintre democrat-liberali a venit cu propunerea ca şi PDL să-şi organizeze un miting de susţinere, idee întâmpinată însă cu zâmbete de colegii prezenţi la şedinţă.
Altminteri, PDL va continua săptămâna viitoare dialogul cu acele segmente ale societăţii interesate, cum ar fi studenţii sau reprezentanţii patronatelor, după ce luni au ajuns la un acord cu revoluţionarii.
Cât despre remaniere, nucleul prezent ieri la discuţii a decis să nu abordeze tema în acest moment tensionat, nici măcar ca pe o idee ce ar trebui aplicată mai târziu.
Remaniere? Parcă nu
PDL se află într-un blocaj. Îngrijoraţi că actualele evenimente afectează procentele partidului, trataţi cu refuz de o parte din societatea civilă şi aflaţi în imposibilitate de a se înţelege cu Opoziţia, pedeliştii ezită să ia vreo măsură, de teamă ca nu cumva orice ar face să nu producă mai mult rău decât bine.
Ideea remanierii a fost avansată cu timiditate la începutul săptămânii, la Colegiul Director al PDL, de unii lideri de filiale, dar până şi cei care sunt de acord cu ea – şi printre care premierul şi preşedintele PDL, Emil Boc, nu se numără – se tem ca nu cumva să fie interpretată ca o cedare la presiunea străzii şi să-i încurajeze pe manifestanţi.
Până şi Raluca Turcan sau Cristian Preda, susţinători încă de anul trecut ai ideii de remaniere, sunt, acum, prudenţi în declaraţii. Acelaşi raţionament poate fi aplicat şi ideii demisiei guvernului. Singurul care s-a pronunţat public în acest sens a fost preşedintele PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", dar şi acesta cu nuanţe.
"Există şi varianta unui guvern de specialişti pe domenii, care să vină cu nişte programe de măsuri economice în favoarea oamenilor", a admis acesta, care spune încă că prima sa opţiune ar fi aceea ca actualul Executiv "să ia măsuri ca lumea să aibă de câştigat şi mai ales bugetarii să recupereze din ce-au pierdut".
"Voi continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu FMI, BM şi UE."
TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

PRIMUL DISCURS DUPĂ PROTESTE

Traian Băsescu: Rămân un partener activ al guvernului
Preşedintele Traian Băsescu a avut ieri, la Cotroceni, prima ieşire publică de când au început protestele, cu prilejul întâlnirii anuale cu ambasadorii acreditaţi în România.
Nu a amintit nimic, în discursul pe care l-a susţinut în faţa acestora, despre manifestările din ultimele zile, dar la final a făcut o glumă cu jurnaliştii. "Nu sunteţi şi voi la vreo manifestaţie, undeva?", a spus preşedintele, potrivit Agerpres.
În discursul său, şeful statului a subliniat că va continua să fie un partener activ al guvernului în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor angajate prin acordurile cu FMI, BM şi UE, şi că este pe agendă o eventuală reorganizare administrativă a ţării, dacă vor permite condiţiile politice.
Printre priorităţile politice a fost enumerată şi legea sănătăţii. Şeful statului a atins şi subiectul Schengen, declarându-se surprins că decizia de aderare a României şi Bulgariei este blocată în continuare, deşi sunt îndeplinite toate condiţiile. Preşedintele a mai spus că îşi doreşte, anul acesta, consolidarea dialogului cu Rusia.
Citiţi şi:

  • Traian Băsescu: "Voi continua să fiu un partener activ al guvernului în ceea ce privește măsurile la care ne-am angajat"
  • Raluca Turcan, despre proteste: Dacă s-ar fi făcut remanierea, poate nu s-ar fi ajuns aici
  • Radiografia protestelor. VASILE DÂNCU: "În locul lui Emil Boc aş anunţa o remaniere"
  • EXCLUSIV EVZ: Reuniune fără decizii importante la PDL. Greii partidului au făcut ședință separată în biroul Robertei Anastase