Deficitul guvernului, acoperit din pensii

Deficitul guvernului, acoperit din pensii

Guvernul justifică menţinerea la 2% din venitul brut a contribuţiei fiecărui angajat la fondurile de pensii private prin nevoia de control al deficitului sistemului public de pensii, în contextul în care volumul veniturilor bugetare este inferior cheltuielilor, şi asigură că plafonarea e temporară.

"Menţinerea în anul 2009 a nivelului de 2% la contribuţiile către fondurile de pensii administrate privat este motivată de nevoia de consolidare şi control al deficitului sistemului public de pensii, în condiţiile în care nivelul veniturilor bugetare este inferior nivelului cheltuielilor bugetare ", se arată într-un document guvernamental.

Măsură temporară

Potrivit acestuia, măsura este temporară, iar obiectivul de îmbunătăţire a eficienţei sistemului de pensii este în continuare prioritar pe termen scurt şi mediu, susţin reprezentanţii Guvernului.

Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate private prevede că, în termen de 8 ani de la începerea activităţii de colectare, respectiv până în 2016, cota de contribuţie la sistemul privat de pensii va fi majorată la 6% din veniturile brute ale participanţilor, cu o creştere anuală de 0,5 puncte procentuale, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Contribuţia trebuia majorată la 2,5%

Pe baza acestui grafic, contribuţia trebuia majorată la 1 ianuarie 2009, la 2,5% din venitul brut.

Prin proiectul de buget pentru 2009, Guvernul a decis însă să menţină cota de contribuţie la nivelul de 2% din 2008, plafonare care, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, va reduce cu peste 80 de milioane de euro suma virată în acest an în conturile celor 4,6 milioane de contributori.

Menţinerea contribuţiei la nivelul de anul trecut a determinat cinci diplomaţi ai ţărilor care domină piaţa pensiilor private, cu o cotă de peste 80%, să îi solicite premierului Boc să revină asupra deciziei, aceştia avertizând că actuala cotă va afecta pe termen lung sumele pe care le vor încasa viitorii pensionari, dar şi interesele companiilor prezente pe această piaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News