Declaraţiile fiscale anuale vor fi certificate de către un consultant fiscal

Declaraţiile fiscale anuale vor fi certificate de către un consultant fiscal

Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de către un consultant fiscal, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Codul de procedură fiscală nu prevede posibilitatea respingerii declaraţiei fiscale anuale în situaţia în care aceasta nu a fost certificată de către un consultant fiscal şi, de asemenea, nu prevede nici sancţiuni contravenţionale în caz de nerespectare a acestei obligaţii.

"Organul fiscal competent poate totuşi informa contribuabilii asupra neîndeplinirii obligaţiei de certificare a declaraţiei fiscale în vederea aplicării corecte a prevederilor legislaţiei fiscale. Certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, a devenit opţională", se arată în documentul remis de Ministerul Finanțelor.

Declaraţiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrează la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit revistei Capital, avizul este necesar pentru declaraţiile rectificative, însem­nând toate declaraţiile prin care se corectează sume declarate greşit. Dar,chiar şi în absenţa avizării, administraţiile financiare tot vor primi hârtiile, însă cu o amendă de 2% din diferenţa de sumă.