Evenimentul Zilei > International > DECIZIE RADICALĂ a Germaniei privind refugiaţii
DECIZIE RADICALĂ a Germaniei privind refugiaţii

DECIZIE RADICALĂ a Germaniei privind refugiaţii

Germania ar putea ridica temporar la jumătatea lunii mai controalele la frontieră introduse în septembrie, dacă afluxul de migranţi continuă să se reducă, a afirmat marţi ministrul german de interne, Thomas de Maizičre, citat de AFP.

"Nu vom prelungi controalele la graniţă după 12 mai dacă numărul (migranţilor) rămâne la fel de scăzut", după închiderea "rutei Balcanilor", a declarat Thomas de Maizičre pentru televiziunea austriacă ORF. 

Controalele la graniţa austriacă au fost introduse în septembrie, în contextul în care peste 10.000 de migranţi şi refugiaţi intrau zilnic în Germania. 

Cei mai mulţi dintre aceştia – sirieni, irakieni sau afgani – fugeau din zone de război. Cea mai mare parte realizaseră periculoasa traversare a Mării Egee, din Turcia spre Grecia, înainte de a urca pe ruta balcanică spre Europa Occidentală. 

Anul trecut, Germania a primit peste 1,1 milioane de migranţi. Thomas de Maizičre a reamintit că numărul solicitanţilor de azil a scăzut semnificativ după ce Austria şi alte ţări situate de-a lungul rutei Balcanilor şi-au închis graniţele în februarie. Recent, el a estimat că 140 de refugiaţi mai intră zilnic în ţara sa. 

Luni a intrat în vigoare un acord încheiat pe 18 martie între Uniunea Europeană şi Ankara, în mare parte inspirat de cancelarul german, Angela Merkel. 

Acordul prevede retrimiterea în Turcia a tuturor migranţilor intraţi ilegal în Grecia, începând cu 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanţii de azil sirieni. Acordul stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane.