Evenimentul Zilei > Social > „De vânzare/For Sale”, cel mai bun spectacol al anului 2014
„De vânzare/For Sale”, cel mai bun spectacol al anului 2014

„De vânzare/For Sale”, cel mai bun spectacol al anului 2014

UNITER a desemnat, luni seară, cei mai buni creatori ai anului 2014, din lumea teatrului

Cea de-a 23-a Gală a premiilor UNITER, desfăşurată luni seară, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, din Bucureşti, a pus punct emoţiilor şi a lăsat loc bucuriei, pentru cei care au primit distincţia de „cel mai bun/cea mai bună”.

„De vânzare/For Sale”, în regia Gianinei Cărbunariu, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol al anului 2014”. Distincţia a fost primită de directorul Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr: „Am tras nădejde din toată inima să ia acest spectacol premiu, pentru că a adus un suflu nou în viaţa Teatrului Odeon, în aria teatrală, în viaţa noastră a tuturor”, a declarat actriţa, potrivit Agerpres.

Cel mai bun regizor a fost desemnat Victor Ioan Frunză pentru „Mobilă și durere”, pus în scenă la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, iar Adriana Grand a primit premiul „Cel mai bun scenograf”, tot pentru acest spectacol. Cel mai bun actor în rol principal este, de luni, Vlad Ivanov, pentru rolul din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, de la Teatrul Bulandra, din Capitală, iar Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Anca Hanu, pentru „Amalia” din „Amalia respiră adânc”, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Cel mai bun actor în rol secundar este Mihai Călin, pentru rolul „Caliban”, din spectacolul „Furtuna”, de la TNB. Cea mai bună actriţă în rol secundar este Katalin Berekmeri, pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului”, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania Tompa Miklos. Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost câştigat de „Henric al V-lea”, de William Shakespeare, în regia artistică a lui Attila Vizauer, iar distincţia pentru Teatru TV a fost câştigată de spectacolul „Vinovatul”, după Ion Băieşu, scenariu şi regia Ion Gostin.

UNITER, decorată de președintele țării

Cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de existență, UNITER a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria D – „Arta spectacolului”, decretul fiind semnat de Klaus Iohannis, președintele României. „(…)În semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută la stimularea creativității în teatrul românesc, pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viața culturală, prin promovarea unei educații artistice de calitate în rândul tinerelor generații, dovedind excelența teatrului românesc la nivel național și internațional”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.