Potrivit DNA, în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, fost membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), l-a contactat, cu sprijinul lui Genică Boerică şi a lui Ristea Priboi Ristea, pe deputatul Năstase Adrian, căruia i-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care lucrează, se află în lucru, cu propunere de înştiinţare a Parchetului General, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari, într-un cont deschis la Creditanstalt Austria – actualmente HVB Bank – având ca titular pe Năstase Daniela, soţia lui Adrian Năstase.
 Cadoul de Anul Nou
 Cu această ocazie, Melinescu Ioan i-a promis fostului premie că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase a fost de acord cu propunerea respectivă. Potrivit declaraţiilor lui Boerică, Melinescu i-a promis lui Năstase că-i va face “cadou” dosarul respectiv. În acelaşi timp, acelaşi Melinescu ar fi susţinut că preşedinte de atunci al ONPCSB, Adrian Cucu, ar trebui schimbat din funcţie, întrucât intenţiona să informeze Parchetul referitor la lucrarea menţionată.
Schimbări de urgenţă
 După numirea, pe 28 decembrie 2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase a emis, în prima şedinţă de Guvern ( pe 30 decembrie 2000), o hotărâre de Guvern pe care a semnat-o în calitate de premier. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al ONPCSB Melinescu Ioan, fiind revocat fostul preşedinte Adrian Cucu, precum şi unul dintre membrii Plenului (care s-a ocupat de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 de lei în contul Danielei Năstase).
 O lucrare furată
 În continuare, procurorii au susţinut că Melinescu ar fi sustras o lucrare care o privea pe Dana Năstase şi a înmânat-o lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă. Acst aspect nu a fost lămurit nici în ziua de astăzi, furtul fiind încă cercetat. Modul în care au fost depuşi cei 400.000 de dolari în contul Danei Năstase, provenienţa acestor bani şi scopul plăţii au ridicat semne de întrebare privind legalitatea tranzacţiei.
Antichităţi de 400.000 de dolari 
Conform unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător reieşea că cei 400.000 de dolari, depuşi în numerar, proveneau din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara, care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase, deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 bijuterii de aur totalizând circa 600 de grame s-au aflat în apartamentul Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură.
Probe pierdute
Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta a prezentat notarului public numai o declaraţie de bună credinţă. Lucrarea respectivă nu a mai fost găsită, fragmente din ea fiind publicate în presă, la şase ani diferenţă. Nu a mai putut fi refăcută, deoarece funcţionarul care s-a ocupat de strângerea dovezilor a decedat în scurt timp.
CITIŢI ŞI:

  • Adrian Năstase a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara". DNA va face recurs